fbpx
11.8 C
Бэлць
marți, aprilie 23, 2024

/VIDEO/ „Dacă vor dispărea tradițiile, vom dispărea și noi ca neam”. Expoziția „Comoara neamului – portul tradițional” a fost organizată la Bălți

Citește și:

Dacă vor dispărea tradițiile, vom dispărea și noi ca neam, asta declară dascălilor Școlii Profesionale Nr.3 din Bălți, unde a fost organizată o expoziție a portului național. Elevii anului întâi, împreună cu profesorii lor, au reprodus ornamentele care înfrumuseţau iile, catrințele și bondițele adunate în „Albumul de cusături populare românești din Bucovina și Basarabia de nord” de către profesoara Pelaghia-Elena Ungureanu.

Rodica Ungureanu, cea care a ghidat elevii în reproducerea elementelor de decor al portului național, a spus că tânăra generație trebuie să cunoască care sunt rădăcinile neamului său și ce simbolizau ornamentele de pe hainele tradiționale moldovenești.

„Clar lucru că aici e nevoie și de muncă,  dibăcie și dorință, deoarece aici se cere foarte mult efort. Este comoara neamului nostru, care e purtată și peste milenii. Dacă va dispărea, atunci vom dispărea ca neam. Tinerii noștri trebuie să cunoască aceste rădăcini, de unde pornim și unde trebuie să ajungem”, a declarat profesoara Rodica Ungureanu.

Organizarea expoziției a fost posibilă cu susținerea Muzeului de Istorie Etnografie și Artă din Drochia, care a pus la dispoziția școlii, planșele pe care sunt reprezentate schițele cusăturii autentice din zona de nord.

„Mă bucură foarte mult acest lucru, cred că în viitorul cel mai apropiat, pas cu pas, vom merge să promovăm asta națională, tot ce e legat de cultura noastră națională”, directorul Muzeului de Istorie Etnografie și Artă din Drochia, Dumitru Postovan.

„Tinerii noștri pot să vadă acum acele modele de cusături și covoare care puteau fi uitate. Noi suntem foarte bucuroși că aceste planșe au ajuns la Bălți”, a declarat Svetlana Pîntea, muzeograf.

Aurica Roman a mărturisit că de 10 ani are un singur vis, ca fiecare familie din țara noastră să aibă măcar câte o ie în garderobă.

„Am un vis și sper foarte mult să mi-l îndeplinesc și sunt foarte bucuroasă de această colaborare. Cred că este important ca cultura noastră  tradițională să nu moară, să reînviem aceste tradiții. Eu vreau ca fiecare familie să aibă fiecare o ie și de fiecare dată când este o sărbătoare, a iei, sau hramul satului sau hramul orașului, vreau și visez la acest lucru, ca toate familiile să îmbrace ia tradițională”, a spus Aurica Roman.

Grație tehnologiilor moderne, tinerii artiști populari au reușit să elaboreze un element de decor tradițional de zece ori mai repede decât ar fi făcut-o manual un meșter.

„În fața dumneavoastră stau reprezentate trei mostre a iei naționale, cu elemente naționale. Aceste produse au fost elaborate în cadrul catedrei metodice. Aceste lucrări se pot îndeplini și mecanic, cu utilizarea unei programe speciale la mașinile speciale care efectuează aceste elemente”, a spus directorul adjunct, Galina Gulea.

Prețul unei ii tradiționale pe piața din Republica Moldova poate varia de la 1 000 de lei, până la 40 000 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Locuitorii din nordul țării, îngrijorați să nu piardă roada din cauza înghețurilor

„Trebuia să fie verde, iaca o dat, iată acolo, vedeți popușoiul, mai încolo uitați-vă ia, da el e galben....

Un rus a fost condamnat la 5 ani de muncă forțată, după ce a vorbit cu presa despre războiul din Ucraina

Un moscovit a fost condamnat la cinci ani de muncă corecțională pentru acuzații legate de un interviu despre război...
  sursa: cursbnm.md