/VIDEO/ „Datorită lor, ne simțim mai bine”. Două asistente medicale de la AO „CASMED” deservesc vârstnici din patru localități

Chiar dacă au o profesie nobilă, munca lor este foarte grea. Iulia Brumari și Alina Drăgănel din satul Glinjeni, Fălești își dedică tot timpul pentru a-i pune pe picioare pe cei neputiincioși. Asistentele medicale fac parte din echipa mobilă Fălești din partea Asociației Obștești „CASMED”, care prestează servicii de îngrijiri medicale la domiciliu.

Procedurile de îngrijire medicală pentru fiecare beneficiar sunt stabilite în conformitate cu necesitățile personale ale acestora, iar la fiecare etapă a tratamentului ei beneficiază de suport și ghidare din partea asistentelor medicale.

ALEXEI IVAȘCU, beneficiar: „Mare ajutor, mare noroc am avut de doamna Iulia, a venit, mi-a acordat. La mine mâna și piciorul erau în genere, nu puteam deloc, acum eu mă mai mișc, dar atunci deloc absolut. Cum mă vede pe mine, dacă dispoziția e bună și vremea permite ieșim afară, dacă nu în casă aici îmi face proceduri, la picioare, la mână. Eu nu îmi închipui cum avea să fie, dacă nu era doamna Iulia”.

MARIA GROZAVU, beneficiară: „Salvarea mea e la dânsa și mă ajută foarte mult, când am avut probleme cu piciorul acesta, nici afară nu puteam ieși. Doamna Iulia când vine fac foarte multe exerciții, ea îmi recomandă și le fac singură, pe urmă îmi însemn câte ceva că diabetul acesta fură și ochii și mintea. Foarte mult sunt mulțumită, dacă ar fi să prețuiesc lucrul ei în procente, i-aș mai pune încă 200 deasupra, poate și mai mult”. 

Asociația Obștească „CASMED” se numără printre primii prestatori de îngrijiri la domiciliu din Republica Moldova, care folosește sistemul conceptual „Kinaesthetics” în procesul de îngrijire a beneficiarilor.

EVA IVAȘCU, beneficiară: „Sunt foarte bine venite aceste proceduri, tare bine venite. Îi cu mult mai bine decât era, mă simt destul de bine acum, față de cum mă simțeam, mergeam cu bastonul împrejurul casei, după apă mă duceam. Dar acum merg fără baston, mă strădui. Și la coloana vertebrală îmi fac doamnele procedură masaj, înainte când mă întorceam pe pernă, eu așa întorceam capul cu mâinile”. 

ZINAIDA BORDEIAN, beneficiară: „Eu mâna nu o ridicam absolut, puțin ce o ridicam, acum ea se ridică cu timpul și mulțumesc tare mult. Întâi și întâi masează, am săruri multe, în partea aceasta, apoi mâinile și spatele. Nu aveam să ne descurcăm, tot din ce mai tare să agraveze, nu aveam să ne descurcăm pentru că în sat nu are cine să ne facă masaj”. 

Serviciile oferite vârstnicilor variază de la proceduri de masare până la folosirea aparatelor de fizioterapie, care îmbunătățesc starea de sănătate a acestora.

IULIA BRUMARI, asistentă medicală: „Oferim servicii medicale. La cele mai diferite boli. Accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile aparatului locomotor, traumele. Cele mai frecvente boli sunt bolile aparatului locomotor, bolile de oase. Este o muncă grea. Dar care lasă în suflet așa o plăcere, o liniște că poți ajuta. Pentru mine munca este pe primul loc”. 

ALINA DRAGANEL, asistentă medicală: „Marea majoritate a beneficiarilor sunt persoane vârstnice, persoane după 70, 80, chir și 90 de ani și sunt cu boli diferite, boli cronice, îndeosebi persoane care nu se deplasează, țintuiți la pat. Este o muncă grea, dar mă motivează pentru că pot să ajut persoane învârstă, persoane cu diferite dificultăți, cu stări grave de sănătate și atunci când apare zâmbetul pe față și atunci când ei sunt mulțumiți și te întâmpină primești o satisfacție”. 

Echipa mobilă Fălești din cadrul Asociației Obștești „CASMED” prestează servicii de îngrijiri medicale la domiciliu pentru 56 de beneficiari din localitățile Sărata Veche, Făleștii Noi, Gara Fălești și Glinjeni. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu sunt prestate în cadrul proiectului „Îmbătrânire și sănătate” susținut financiar de Crucea Roșie din Elveția.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *