fbpx
10.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ De ce pun pe masa de Crăciun cu un set de tacâmuri mai mult. Cum se pregătesc de Nașterea Domnului catolicii din r. Glodeni

Citește și:

Deși de-a lungul timpului Crăciunul a încetat să mai fie o sărbătoare religioasă și a devenit mai mult una de familie, catolicii din satul Stîrcea, raionul Glodeni păstrează cu sfințenie tradițiile și sunt în febra prăgătirilor. Încă din ajun, creștinii și-au amenajat casele, iar gospodinele au început să pregătească bucatele. Deși locuitorii din țara noastră obișnuiesc să sărbătorească Crăciunul pe stil nou doar în ultima vreme, sunt oameni care toată viața prăznuiesc Nașterea Domnului pe 25 decembrie.

În familia Liliei Gurskaia, tradițiile sunt respectate cu sfințenie. Una din frumoasele obiceiuri din familia ei, este că pentru copii, sub masa festivă este așternut un braț cu fân, în care se ascund bunătăți: dulciuri, fructe și turtă dulce. Apoi toată familia se așează la masa festivă, unde sunt pregătite 12 feluri de mâncare de sec, simbolizând pe cei doisprezece apostoli.

LILIA GURSKAIA, director asociației poloneze locale „Styrczanskie dzwoneczki”: „Este obligatoriu ca față de masă să fie albă, o lumânare, „oplatki” – aceasta trebuie să fie pe masă numaidecât. Iar când punem cele 12 feluri de mâncare pe masă și tacâmuri, exact câți membri avem în familie, plus unul. Pentru cine? Pentru cei săraci, pentru cel care poate intra. Dintr-o dată, fără să vrea, ar putea fi un oaspete. Și acets tacâm rămâne până la sfârșit.”

Sărbătoarea începe întotdeauna cu o rugăciune. Apoi, copiii și adulții cântă colinde de Crăciun.

LILIA GURSKAIA, director asociației poloneze locale „Styrczanskie dzwoneczki”: „În familia mea, Crăciunul este o sărbătoare mai valoroasă decât Anul Nou. Da, putem sărbători Anul Nou cu prietenii, putem cu rudele, mai multe persoane sau mai puține… Dar Crăciunul este doar o sărbătoare de familie. Familia, când toți sunt împreună și când împărțim aceste „oplatki”, când colindăm cu toții la masă, când copiii așteaptă acest moment, cu nerăbdare să scotocească în acest fân și ei așteaptă toate aceste tradiții.”

Catolicii, la fel ca și ortodoxii, se pregătesc pentru Crăciun prin post. În Biserica Catolică acest post se numește Advent și durează patru săptămâni. La sfârșitul liturghii credincioșii împart unul altuia pâinea nedospită, numită „oplatki”.

PARINTELE STANISLAV, preot al bisericii din satul Stîrcea: „Aceasta este pâine nedospită, iar înainte de începerea mesei în Ajunul Crăciunului, fiecare membru al familiei ia o bucată din această pâine și se rupe unul pentru celălalt, în timp ce își spun câteva urări. Aceasta este o tradiție deja. Aceasta este o tradiție specifică polonezilor.”

În Republica Moldova locuies în jur de 20 de mii de catolici.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență. Țările vor fi selectate în baza criteriilor stipulate în legislație

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Documentul reglementează principiile de exercitare a...
  sursa: cursbnm.md