/VIDEO/ „De la naștere până la moarte- pâinea este cu noi”. La Glodeni s-a organizat cea de-a doua ediție a „Festivalului Pâinii”

De la botez și până la înmormântare, pâinea este simbolul principal care însoțește omul în toate ritualurile vieții. Mirosul îmbietor al copturilor proaspete a fost simțit din plin la Glodeni. Aici s-a organizat „Festivalul Pâinii”, unde zeci de anterprenori și gospodine au impresionat vizitatorii cu produsele de panificație, coapte în cuptor.

 

Pâine tradițională coaptă în cuptor, colaci, plăcinte, cozonaci, turtă dulce au fost numai câteva din bunătățile cu care au fost așteptați invitații veniți la eveniment.

ANATOLIE GNATIUC, primar s.Fundurii Vechi: „Anul acesta, din păcate am avut un an mai secetos, dar agricultorii noștri depun mult efort, atât administrația publică locală, cât și toată lumea din jur are posibilitatea să procure o pâinică de calitate, atât copilașii de la grădiniță cât și oamenii maturi au nevoie zilnic de acest produs”.

NINA DOLINSCHI, locuitoare s. Balatina: „Avem o „corzină” pe care o prezentăm la sărbători, care este pregătită anume pentru mesele de sărbătoare și este pregătită de mine, în cuptorul meu. Fără pâine nu existăm. La noi toate ritualurile se fac cu pâine, începând cu nașterea, botez, nuntă, cumetrie, înmormântare se face cu sfânta pâine”.

Pe lângă pâine și bucate tradiționale, la evenimanet și-au expus lucrările anterprenorii și meșterii autohtoni din raionul Glodeni.

COVALCIUC RUSLAN, antreprenor: „Am adus un proiect, am muncit peste hotare în Portugalia și vrem să aducem lumii bunătățile pe care le preparăm. Avem formaggio, parmigiano, mozzarella. În total îs 25 de feluri de cașcavaluri. Este o tehnologie care se păstrează fără frigider până la un an de zile, după un an de zile se face praf, care poate fi păstrat până la patru ani”:

PARASCOVIA PASAT, meșter popular: „Astăzi la Festivalul pâinii sunt cu covoare, ornamentate în stil tradițional. Covoare țesute din lână naturală, nevopsită.  Aici este crucea, steaua cu opt cornuri, care simbolizează cerul și pacea pe pământ”.

În cadrul Festivalului au fost menționați și premiați cei mai buni agricultori, care au obșinut o recoltă record în acest an.

„ION COJOCARI, președintele raionului Glodeni: „Anume în această perioadă agricultorii își recoltează cerealele pâinea. Am considerat oportun să aducem un omagiu pâinii și totodată să facem totalurile recoltei, astfel având intenția de a-i menționa pe cei mai buni,  pe cei mai spornici, pe cei mai muncitori, care au avut succese și vor aduce pâinea pe mesele noastre”.

Festivalul a adunat zeci de oameni din toată țara.

„Tare frumoasă ceremonie, super. Organizat foarte bine. Bravo! O atmosferă plăcută”.

„Îmi place foarte mult. Totul este frumos. Dispoziție bună, de sărbătoare. Eu consider că în fiecare an trebuie să facem asemenea festivaluri, atât pentru copiii cât și pentru maturi sunt binevenite”.

Toate sortimentele de pâine prezentate au fost puternic îmbibate cu cântec și voie bună.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.