fbpx
11.7 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Dosar electronic al pacientului și modalități de studiere online. Mai multe servicii publice vor fi digitalizate

Citește și:

e-Sănătate, e-Educație și e-Justiție. Toate aceste domenii sunt prioritare pentru Guvernul Republicii Moldova care și-a propus în următorii ani să digitalizeze majoritatea serviciilor publice. Potrivit Agenției de Guvernare Electronică digitalizarea serviciilor reprezintă principala reformă pe care trebuie să o urmeze orice stat dezvoltat.

 

IURIE ȚURCANU, Viceprim-ministru pentru digitalizare: „Ne propunem să venim cu câteva inițiative și proiecte foarte clare pe domeniul sănătății digitale, unde principalele concepte ar fi dosarul electronic al pacientului, rețeta unică, trasabilitatea medicamentelor și compensarea acestora. Domeniul educației, fiindcă pandemia ne-a marcat modul cum trebuie să rămânem rezilienței cu modul didactic”.

În cadrul forumului „Bălți for Digital Transformation” desfășurat la Bălți pe data de 22 mai, Agenției pentru Guvernare Electronică a lansat programul Digitalizarea serviciilor locale – conceptul de e-APL. Directorul instituției, Olga Tumuruc a vorbit despre importanța digitalizării serviciilor publice.

OLGA TUMURUC, Directorul Agenției de guvernare electronică: „Acest lucru înseamnă că autoritățile locale vor avea acces la date în timp real pentru a presta mai calitativ servicii mai calitative pentru a-și planifica bugetele. Va fi o platformă prin care Autoritățile Publice Locale vor putea furniza date către registrele informaționale de stat în timp real”.

În cadrul evenimentului primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin a vorbit și despre necesitatea implementării soluțiilor de smart city pentru municipiu.

NICOLAI GRIGORIȘIN, primar mun.Bălți: „Administrațiile Publice Locale sunt nevoite să țină pasul cu noile tendințe digitale. Prin urmare, unul din scopurile administrației locale este să țină pasul cu noile tendințe și să creeze un spațiu informațional. Doar așa vom avea un oraș inteligent și dezvoltat”.

Potrivit președintelui ACETI, Ion Bodrug echipa sa a elaborat mai multe propuneri care va ajuta orașul Bălți în procesul de digitalizare. Bodrug susține că și cu bugete austere poți să dezvolți proiecte IT, importante pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a oamenilor.

ION BORDUG, Președintele ACETI: „Adaptăm la realitățile și cifrele bugetelor pe care le avem aici. Respectiv, la municipiul Bălți se vine cu inovația în domeniul iluminarea stradală, în organizarea inteligentă a stațiilor de transport pentru confortul cetățenilor, pentru crearea unui centru unic de monitorizare a incidentelor, unde vor fi mai multe structuri de forță concentrate într-o monitorizare permanentă pentru siguranța cetățenilor”.

Estonia este recunoscută la nivel global ca fiind cea mai digitalizată țară din lume, cu o rată a digitalizării interacțiunilor dintre stat și cetățean de 99%, o țară în care singurele interacțiuni nedigitalizate cu reprezentanți ai statului, pe care le au cetățenii, sunt la momentul căsătoriei sau al divorțului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md