/VIDEO/ Eficient și econom. Pe banii SUA, în municipiul Edineț a fost extins sistemul de iluminat stradal

Se vor simţi în siguranţă pe străzi şi pe timp de noapte. Este vorba de 5400 de locuitorii ai municipiului Edineț. Datorită suportului financiar al Guvernului Statelor Unite, în oraș au fost instalate 345 de becuri LED împreună cu echipamente auxiliare și panourile de distribuție a energiei electrice. La evenimentul de inaugurare au participat autoritățile publice locale și oficialii americani, pe care locuitorii acestor străzi i-au întâlnit după tradițiile moldovenești.

Localnicii de pe aceste străzi spun că au așteptat cu nerăbdare finalizarea acestui proiect.

„Dacă vorbim de iluminarea stradală este primordială pentru orice cetățean, pentru că seara după lucru când ne deplasăm, oferă un nivel înalt de securitate. Tu când mergi pe sub lumină noaptea, adică nu prin întuneric, ești cumva mai sigur și ajungi cu pace în suflet că ești în siguranță”. 

„Desigur, noaptea mergi fără…, adică ești mai încrezut și vezi pe unde calci, când ploaie, una-alta, desigur că e mai bine”. 

„Suntem într-o măsură oarecare protejați, când avem nevoie noaptea să traversăm strada, să mergem acasă sau altundeva. Foarte bine, era rău, era periculos, vedeți ce stradă abruptă”. 

Proiectul a fost implementat de primăria mun. Edineț datorită asistenței tehnice și cofinanțării acordate de USAID Moldova prin intermediul Programului Comunitatea Mea.

CONSTANTIN COJOCARU, primar de Edineț: „A fost un proiect de infrastructură în care am revalorificat 15  km de drum. Ca să vă imaginați, din cei 106 de km pe care îi are Edinețul, deja peste 90 de km sunt iluminați. Grație programului am reușit aceste lucruri să le aducem într-un anumit făgaș. Din acest proiect au fost făcute 28 de străzi, noi am venit cu cota parte de contribuție, peste 35% din costul proiectului a fost contribuția locală”. 

DANIEL ȘERBAN, Directorul Programului USAID „Comunitatea mea”: „Respectiv pe anumite sectoare de străzi unde nu era iluminat stradal, a fost un efort comun al primăriei mun. Edineț și Comunitatea mea. Astfel s-a ajuns la 90 la sută, după cum spunea primarul, din comunitate să fie iluminată”.

Valoarea totală a proiectului este de 84.094 USD, dintre care: contribuția USAID – 54.465 USD, contribuția locală – 29.628 USD.

LAURA HRUBY, Șef adjunct al Misiunii Ambasadei SUA la Chișinău: „Sunt fericită să particip la evenimentul de inaugurare a iluminatului stradal în Edineț, susținut de poporul american prin USAID. Suntem mândri că prin proiectul comunitatea mea reușim să modernizăm iluminatul stradal și să sporim accesul la servicii de iluminat public pentru aproximativ 5400 de persoane”.

Prin implementarea acestui proiect, primăria mun. Edineț a reușit să renoveze aproximativ 30% din sistemul de iluminat stradal existent pe 15 km de străzi din localitate. Acum, 95 la sută din străzile municipiului Edineț sunt iluminate.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.