/VIDEO/ Episcopia de Bălți a construit pentru copiii ucraineni un centru educațional

Primul centru educațional destinat copiilor din familiile ucrainenilor refugiați a fost deschis la Bălți. Aici minorii de la 7 până la 18 ani pot petrece timpul distractiv, pot învăța jucându-se, dar și naviga pe internet de pe computere performante. Centrului „Anastasis”a fost deschis de către Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

Evenimentul a început cu o slujbă de sfințire, oficiată de PS Antonie.

Părinții micuților care beneficiază de serviciile acestui centru s-au arătat încântați de această oportunitate.

ELENA GRUBRINA, refugiată din Ucraina File: „Sună foarte tragic, dar uneori ne amintim de anii 41- 45, țineți minte era conceptul „copiii războiului”. Sperăm ca ai noștri copii să nu fie mult afectați și datorită acestui centru am terminat anul școlar. Aici sunt computere bune, internet calitativ.”

VLADIMIR SERGHEENCO, consulul Ucrainei la Bălți: „Zeci de mii au fost duși în Rusia, sute de mii de copii au rămas fără acoperiș deasupra capului și au fost nevoiți să plece din Ucraina. Datorită vouă, acum ei sunt în siguranță. Ei pot trăi liber și liniștit, fără sunetul sirenelor, fără bombardamente. Este foarte  important. Vă mulțumim mult tuturor.”

Centrul educațional a fost construit la inițiativa Mitropoliei Basarabiei, cu susținerea Guvernului României, a Misiunii sociale „Diaconia” și a organizației Church World Service.

CHURCH WORLD SERVICE: „Chiar și cu toată această activitate și experiență pe care o are organizația noastră, noi am fost șocați să vedem momentul în care Rusia invadează Ucraina. Este o onoare pentru noi astăzi să fim aici prezenți și să sprijinim activitatea pe care o desfășurați în numele organizației noastre, bazate pe credință.”

PS ANTONIE, episcop de Bălți: „Centrul educațional Anastasis, care este al Episcopiei de Bălți, are o capacitate de 20 de persoane. Până acum au trecut pe aici 60 de copii ucraineni. Inițial este gândit pentru copiii din Ucraina, dar după ce acești copii se vor întoarce acasă, va rămâne Episcopiei de Bălți pentru copiii din Bălți.”

DORIAN REVENCO, protopop: „Ne bucurăm că această acțiune vine să răspundă unor nevoi și necesități stringente ale copiilor refugiați din Ucraina. Acest lucru ne bucură și ne dă putere să facem mult mai multe.”

PETRIȘOR – IONEL DUMITRESCU, consulul general al României la Bălți: „Trăim o durere mare de tot. Noi, România, am susținut și susținem aceste eforturi pe care Republica Moldova le face. Ca dovadă, astăzi ne aflăm pe un teren, cumpărat din banii Guvernului României.”

IGOR BELEI, directorul misiunii sociale „Diaconia”: „În această perioadă am orientat și mai mult activitatea pentru asistarea oamenilor aflați în situație extremă, vorbim despre cei sunt fugiți din calea războiului. Este un al doilea centru pe care îl înființăm pentru a-i sprijini consistent pe cei care vin din Ucraina. Diaconia este formator de modele de intervenție la nivel de țară, iar acum și în municipiul Bălți vom sprijini acest efort.”

Grație acestui centru, mai mulți copii au reușit să încheie anul școlar, pe online.

LILIANA LUNGU, coordonator de proiect: „În fiecare săptămână alegem o tematică despre care să discutăm și practic în fiecare zi trecem prin acest subiect, ca un fir roșu, dar prin diverse activități. Le-am putea numi niște activități transdisciplinare, care încep de la discuții, conversații până la activități ludice, jocuri de masă, activități didactice și de ce nu, jocuri de curte.”

GRIGORE CORCODEL, președintele raionului Sîngerei: „Prin Diaconia, prin Episcopia de Bălți am încercat să venim mai aproape de copiii cărora Putin „le-a furat copilăria”. Noi încercăm astăzi să diminuăm această suferință, prin a ne apropia, prin a le crea zile frumoase, aici, la Bălți, în Republica Moldova.”

Ocrotitoare centrului educațional „Anastasis” este Sfânta Ecaterina, o tânără care a devenit creștină la 14 ani și a convertit sute de oameni la creștinism.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *