/VIDEO/ FESTIVALUL COVORULUI 2022| La Rîșcani nu doar bătrânii știu a țese. Covoarele din lână, mândria localității

Autentice, cu diverse ornamente și pline de culoare. Covoarele din lână sunt cea mai mare avuție în gospodăriile din satul Mihăileni, Rîșcani. Chiar dacă mai puțin, aici femeile încă mai țes. Iar pentru ca un covor moldovenesc să prindă culoare, surorile Tatiana și Elena muncesc săptămâni întregi. Au învățat această îndeletncire încă de mici copile, de la mama lor.

TATIANA MÎȚĂ, ELENA SPÎNU, meșter popular: „De mică am început. La noi în casă mama țesea și noi tot am început. Încetișor ne-am învățat și noi. Ne duceam la școală, veneam. Ne apucam de țesut, croșetam. Ce ne dădeau de lucru, aceia și făceam. Noi am fost cinci fete la părinți și trebuia să facem pentru toate zestre, covoare, țoale”. 

Până au deprins țesutul, au început cu spălatul, scărmănatul și depănatul lânii.

TATIANA MÎȚĂ, ELENA SPÎNU, meșter popular: „Am făcut de acestea, în țuchi și treptat am învățat să facem florile Ce fel de flori ieșeau, noi le făceam. Noi singurele le scoteam, le pictam și le țeseam noi singurele”.

În comparație cu cele de import, covoarele moldovenești au fiecare poveste lor.

TATIANA MÎȚĂ, ELENA SPÎNU, meșter popular: „Este natural. Noi avem oi, vara le tundem, lâna o scărmănăm și iarna ne apucăm de lucru. Da cu ce sunt mai frumoase, eu mă duc la mine în casa mare când intru și când văd ce frumusețe, parcă e un peisaj frumos”.

Pentru a menţine vie tradiţia, tinerii din Mihăileni în fiecare vineri și sâmbătă învață a țese covoare la biblioteca din sat.

GALINA VRABIE, director bibliotecă s. Mihăileni: „Aici elevii vin în toată vinerea și sâmbăta și se ocupă cu păstrarea și transmiterea îndeletnicirilor de la oamenii mai în vârstă pentru tânăra generație. Învață diferite tehnici, tehnica țesutului covorului. Țesutul în ițe, covorul în bumbi și multe alte îndeletniciri”.

Doritorii de a admira frumusețea covoarelor din lână, dar și procesul de confecționare sunt invitați la „Festivalului Covorului”, care va avea loc pe 21 august în satul Mihăileni, Rîșcani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

2 thoughts on “/VIDEO/ FESTIVALUL COVORULUI 2022| La Rîșcani nu doar bătrânii știu a țese. Covoarele din lână, mândria localității

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.