/VIDEO/ Festivalul Covorului la a șaptea ediție la Mihăileni. „Covorul țesut aici ne-a dus faima în întreaga lume”

Zeci de meșteri populari din Republica Moldova, România și Ucraina și-au dat întâlnire la Mihăileni, Rîșcani la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Covorului. Evenimentul a fost condimentat cu muzică și dans, iar cei prezenți au gustat și din bucatele tradiționale gătite de gospodinele din sat.

 

Deși recunosc că țesutul covoarelor e un lucru migălos care solicită multă răbdare, meșterițele spun că dragostea de frumos și dorința de a duce tradiția moștenită de la părinți este mai mare.

„Aici va fi un lăicer, de doi metri lungimea și pe un metru lățimea. Iată rostim, dăm în sus și asta se încheie”.

LIDIA GUȚU, locuitoare din satul Mihăileni, Rîșcani: „La nordul Moldoveni numai noi în satul Mihăileni țesem cergi. Mult de lucru, dar e frumos și păstrăm tradiția de la moși strămoși”. 

LIUBA PATLATII, locuitoare a satului Sofia, Drochia: „Nu știu cine o să ducă tradiția mai departe, poate în muzeu s-a mai păstra, o să ducem tot ce avem pe acasă în muzeu”.

ULEA CALISTRU, specialist principal Secția Cultură Rîșcani: „Ne bucurăm mult că anume din sat Mihăileni care și-au adus aportul ca covorul nostru să fie inclus în lista patrimoniului UNESCO. Acesta e mândria raionului, pentru că în acest sat se țese de multă vreme, femeile din satele vecine veneau aici după izvod, pentru că aici găseau cele mai frumoase modele, covoare, cergi, lăicere”.

La eveniment au fost invitați și meșteri populari din Ucraina și România.

ANATOLII LUCHIANCIN, meșter popular din Ucraina: „Pentru noi meșterii e o activitate de suflet.Aici am făcut cunoștință cu Alexandru, din Moldova. Ceva am aflat de la el, el a aflat câte ceva de la mine. Pentru meșteri e un proces indispensabil, pentru că cu acest război noi nici nu ieșim din ateliere”.

ASILE IVĂNUȘCĂ, meșter popular Botoșani, România: „Suntem bucuroși că suntem aici, organizarea e extraordinară, am văzut multe ansambluri, am văzut ceva care vine din străbuni, care nouă ca și meșteri populari ne dă o stare de bine, pentru că asta este, de asta ne-am făcut meșteri populari ca să putem trăi ceea ce era cândva”.

Cei veniți la festival au apreciat atmosfera și lucrările inedite expuse publicului.

„Atmosfera e extraordinară, pentru că de regulă satul uită de tradiție, aici văd că nu s-a uitat, în fiecare an se fac activități cultural – educative”. 

„Foarte colorat și viu. Și la noi au loc festivale dar aici e totul foarte colorat, cu covoare și țesături deosebite”.

Evenimentul a fost organizat de autoritățile locale în colaborare cu antreprenorii din sat care cu mare drag și-au adus aportul.

ANGELA LUCHEAC, antreprenor: „Sponsorizăm această activitate festivitate deoarece ne este foarte scumpă, dragă satului nostru, suntem crescuți și ieșiți de după țesutul covoarelor, am ieșit de după stative”.

TATIANA MELNIC, antreprenor: „Acest festival este la mai multe ediții și îi urmăm în continuare să marcheze și zece și 20 și 100 de aniversări, de fiecare dată cum ați remarcat tot mai multă lume vine aici, sunt invitate delegații din Ucraina, meșteri populari, avem Cămara Moldovei Chișinău, organizator târguri și obiectivul principal este de promovare a produselor autohtone”.

NICOLAE IARMALIUC, consilier raional CRR: „E important ca noi să reușit lucrurile bune care le-am preluată de la înaintașii noștri, adaptându-se condițiilor să le transmitem copiilor noștri, să le insuflam dragostea de frumos, de tradiție, de valori care ne-a caracterizat de tot timpul”.

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Covorului și Portului Național s-a desfșurat sub genericul „Mihăileni – oglindă de covoare”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.