fbpx
11.7 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Grădinițele din nordul țării reutilizează anvelopele uzate. Ce poți face dintr-un pneu scos din uz

Citește și:

Ca să nu admită arderea în masă a pneurilor uzate, în mai multe sate din nordul țării, părinții împreună cu educatorii și directorii de grădinițe le-au utilizat la amenajarea terenurilor de joacă a instituțiilor preșcolare. Pentru micuți au fost montate leagăne, mașinuțe, balansoare, dar și tobogane din anvelope. În jurul clădirilor au fost instalate răzoare de flori iar la intrări au fost montate lebede din cauciuc.

Toate cele patru instituții preșcolare din satul Pelinia, raionul Drochia, au grijă ca oamenii din localitate să nu dea foc pneurilor uzate. Directoarea grădiniței „Steluța” a declarat că toate anvelopele din curte au fost adunate de către părinți de la consăteni sau de la prieteni.

VIOLETA ȚURCAN, director interimar, grădinița „Steluța”, s. Pelinia: „Sunt deja opt ani de când am amenajat terenul. Părinții ne-au susținut, ne-au ajutat și chiar s-au implicat activ. Părinții au muncit o vară, au adus anvelope, le-au acumulat, au venit cu diferite schițe  și s-au consultat cu directorul, cu educatorii, dacă ar fi bine sau nu ar fi bine. Inițial a apărut necesitatea de a amenaja teritoriul, ca pe urmă să conștientizăm că facem un lucru bun, salvând mediul de impuritățile  pe care pot să le aducă aceste anvelope atunci când vor fi arse.”

Iar Maria Grumeza, directoarea grădiniței „Clopoțel”, a declarat că utilizarea pneurilor uzate în amenajarea terenurilor de joacă este o modalitate de a da culoare și de a înfrumuseța spațiului predestinat copiilor fără mari cheltuieli.

MARIA GRUMEZA, director, grădinița „Clopoțel”, s. Pelinia: „Datorită acestor anvelope amenajate aici în fața instituției în forme de ghiveciuri, când se încep lucrările de primăvară, noi permanent sădim diferite flori. Coloritul florilor oferă un aspect mai frumos, mai coloristic, ,mai atrăgător instituției, chiar pentru copii. Din ceea ce avem, din ceea ce putem face, facem să fie frumos.”

Așa cum pe teritoriul grădiniței „Licurici” sunt amenajate doare câteva elemente  decorative, directoarea instituției a spus că deja  a convenit cu un agent economic să facă rost de mai multe pneuri, pentru a suplini spațiile goale.

DANIELA MIHĂESCU, director interimar, grădinița „Licurici”, s. Pelinia: „Pentru viitor, am și vorbit cu o vulcanizare din municipiul Bălți ca să ne ofere niște pneuri de diferite dimensiuni ca să amenajăm, să facem puțin mai frumos, mai atractiv pentru copilașii noștri. Tehnica securității sigur că este prioritară, în special în instituțiile preșcolare.”

Și colectivul grădiniței „Albinuța” din comuna Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei le-au dat a doua viață anvelopelor uzate. Angajații instituției au amenajat răzoare pentru flori și jucării pentru copii.

RODICA DARABAN, director IET s. Bilicenii Vechi: „În vara anului 2019, atunci când a început pandemia, ca să ne mai ocupăm din timp, am reușit să înfrumusețăm, teritoriul grădiniței cu aceste anvelope și ne-am inspirat din mai multe surse. Am văzut mai multe idei și cu ajutorul părinților am adunat aceste anvelope, chiar de la punctele de colectare a gunoiului din vecinătate cu noi.”

Pe lângă faptul că au reușit să colecteze cauciucul depozitat ilegal de pe la gunoiști și marginea drumului, aceștia au colectat și de la o întreprindere din raion.

RODICA DARABAN, director IET s. Bilicenii Vechi: „Am mai conlucrat cu serviciul SA „Drumuri Sîngerei”, care au mașini mai mari, anvelope de diferite dimensiuni, cu diverse structuri, care, datorită unui părinte le-am adus. Sunt anvelope de diferite mărimi, diferite structuri ca să fie actrativitate mai mare și mai frumoasă.”

Activistul civic, Maxim Burduja susține că ceea ce fac directorii de grădinițe din nordul țării reprezintă o modalitate de reutilizare, dar aici trebuie să se atragă atenție la calitatea fiecărei anvelope și să se urmărească ca nimeni să nu le dea foc.

MAXIM BURDUJA, activist civic: „Eu zic că este bine, din totdeauna s-a făcut așa reutilizare și unele persoane fizice fac asta și la vile și în curțile blocului, dar oricum numărul mare de pneuri, nu se rezolvă problema. Cu privire la riscuri,  este clar că cel care reutilizează aceste pneuri în infrastructura grădinițelor sau a curților trebuie să aibă grijă la niște chestii, să fie un pneu fără sârme,  să fie cât de cât întreg. Și mai sunt și alte situații, să nu le dea foc cei care umblă cu fumatul.”

Potrivit standartelor ecologice, cauciucul uzat poate fi reutilizat în industria construcțiilor, drept bază pentru covoare, la producerea încălțămintei, la amenajarea terenurilor de joacă sau la obținerea asfaltului cauciucat.

  • industria construcțiilor – țiglă, bariere acustice, membrane impermeabile;
  • etanșări și umpluturi industriale;
  • construcții civile;
  • terenuri de joacă;
  • construcții sportive – piste de atletism,  terenuri de tenis;
  • bază pentru covoare;
  • depozitarea deșeurilor;
  • combustibil în cuptoare de ciment;
  • încălțiminte;
  • transport – piese pentru vehicule, asfalt cauciucat.

Conform datelor oficiale, peste un miliard de anvelope ajung uzate în fiecare an.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md