/VIDEO/ IGSU a lansat campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului.

Activitatea va fi desfășurată în mai multe gospodării din țară, unde oamenii produc vin. Scopul acțiunii este  de a preveni cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma fermentării vinului.

Angajații IGSU vin cu îndemnul către cetățeni să fie foarte prudenți și să evite riscurile la care sunt supuși în procesul de fermentare a vinului.

Salvatorii avertizează că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viața și sănătate.

Intoxicație cu dioxid de carbon se manifestă prin astfel de simptome ca dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave convulsii și comă.

Cetățenii sunt rugați să excludă păstrarea mustului în spații închise, să verifice căile de ventilare, dar și să controleze concentrația oxigenului din încăperea prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care lumânarea se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și trebuie imediat de părăsit încăperea.

Totodată este recomandat ca persoanele care urmează să intre în beci, unde sunt păstrate recipiente cu vin să anunțe pe cineva prealabil. În situația în care în încăpere deja se afla o victimă, intrare fără echipament de protecție este periculoasă.

Campania demarată de IGSU va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor informa populația despre riscuri și măsuri necesare de prevenire.

Potrivit datelor IGSU, de la începutul sezonului în anul 2020, trei persoane au primit intoxicații cu dioxid de carbon în urma nerespectării regulilor de securitate în procesul fermentării vinului.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *