fbpx
9.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Îi mulțumesc gazdei înmiit pentru tot. Refugiații, cazați la Sîngerei, se implică în amenajarea teritoriului taberei „Emanuel”

Citește și:

Chiar dacă sunt mereu cu gândul la oamenii dragi care au rămas în Ucraina bântuită de război în aceste zile, se implică activ în viața comunității care i-a adăpostit. Vorbim despre zeci de ucraineni care și-au găsit acoperiș deasupra capului la tabăra pentru copii „Emanuel” din Sîngerei.

Au vopsit gardul, au dat cu var toți copacii de pe teritoriu și au strâns frunzele și iarba uscată, așa au decis ei să răsplătească gazda pentru suportul acordat.

Ne simțim aici foarte bine, ne este confortabil, avem condiții minunate, oameni minunați. Noi doar nu putem sta și să ne descompunem, mișcarea este în primul rând viața, iar în al doilea rând, vrem ca măcar așa să răsplătim oamenii care ne-au adăpostit. Din toate puterile ne străduim să ajutăm, la fel cum pe noi ne ajută.”

„Posibil noi suntem cei mai norocoși dintre refugiați care au ajun în Moldova. Am vopsit totul și copacii și gardul, am strâns frunzele. Dacă pe noi ne asigură cu mâncare noi trebuie să mulțumim cumva”, au spus oamenii.

Alesea Andronic a ajuns, împreună cu feciorul și fetița sa, în Republica Moldova chiar în primele zile de război. Femeia mărturisește că în Odesa a rămas feciorul ei mai mare, părinții, dar și sora.

Mă simt bine, dar vreau acasă, aici noi am găsit o a doua familie, oamenii sunt foarte buni, plăcuți.  Sperăm ca pe viitor să revenim acasă și că totul va fi bine. Noi am nimerit aici, este foarte bine, foarte frumos, confortabil, avem toate condițiile pentru copii, ne mai ajută și cu medicii”, a spus Alesea Andronic.

Managerul taberei, Mihail Cocoș, a spus că împreună cu oamenii care fac parte din confesiunea baptistă a pus la dispoziția refugiaților ucraineni cele mai bune condiții de trai.

MIHAIL COCOȘ, managerul taberei „Emanuel”: „Am văzut din partea lor recunoștința față de cum au fost primiți ei și au ne-au întrebat cu ce ar putea ajuta ei. Și atunci au amenajat teritoriul, au vopsit gardul, au vopsit copacii. Ei sunt implicați în toate, ca să fie curățenie. Chiar și astăzi au venit la mine și au cerul vreo ocupație ca să fie de folos.”

NATALIA CHILIANU, managerul centrului de plasament: „Persoanele sunt cazate în camere separate, maxim câte 4-5 persoane, dacă sunt doi maturi, pot fi trei copii. Au și apă caldă, bucătărie separată, toate condițiile.

Majoritatea fondurilor, care asigură traiul și alimentația refugiaților vin din exteriorul țării. Primarul de Sîngerei a declarat că inclusiv cu suportul localnicilor cu inimă mare, a direcției asistență socială, dar și a guvernului, autoritățile locale reușesc să fie alături de vecinii noștri ucraineni.

ARCADIE COVALIOV, primar de Sîngerei: „Să știți că lucrarea aceasta minunată o consider dumnezeiască, Dumnezeu lucrează prin oameni. A fost organizat un centru minunat în raza orașului Sîngerei, o tabără pentru copii, care este gestionată de Confesiunea Baptistă din Republica Moldova. Prin asistența socială, guvernamentală, este finanțat acest centru.”

Centrul activează din 2 martie, în total aici au fost cazați peste 150 de oameni, actualmente aici locuiesc 79 de persoane, dintre care 36 de femei, 7 bărbați și 36 de copii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md