fbpx
15.6 C
Бэлць
marți, aprilie 23, 2024

/VIDEO/ Impactul războiului din Ucraina asupra pieței cerealelor și oleaginoaselor din Republica Moldova

Citește și:

Seceta și situația creată în sectorul agrar din Ucraina, din cauza războiului ar putea duce la o criză de lungă durată pe piața sectorului agricol. Guvernul și reprezentanții companiilor din sectorul agricol trebuie să depună eforturi comune pentru a atenua situația dificilă din regiune, care poate dura încă ani buni, pentru a satisface atât interesele consumatorilor, cât și ale agenților economici, spun experții.

Ucraina este al doilea mare producător de cereale și semințe oleaginoase din regiunea Mării Negre. În plus, Ucraina se află pe primul loc în cultivarea semințelor de floarea soarelui, iar războiul a dus la schimbări globale pe piața mondială. Consecințele negative asupra producătorilor agricoli din Republica Moldova au fost agravate și de sancțiunile impuse produselor petro-chimice de origine rusă, inclusiv îngrășămintelor.

„În prezent, nu există export pe mare din regiune decât prin portul românesc Constanța. Livrările prin Polonia și România sunt foarte dificile din cauza diferenței de ecartament a căilor ferate, a blocajului căilor logistice terestre prin punctele de trecere a frontierei și a congestionării în porturile românești. Și atâta timp cât nu există alternative logistice lucrative, situația nu se va îmbunătăți în viitorul apropiat”, a subliniat directorul financiar al Trans-Oil Group,Vitalie Butnaru.

„Noua roadă deja a început să fie recoltată și  vedem că grâul a fost afectat în proporție de 40% de secetă. Sfecla de zahăr și floarea soarelui încă au șanse pentru rezultate bune de recoltă. În același timp, costul ridicat al depozitării cerealelor, prețurile ridicate pentru îngrășăminte și combustibil și interzicerea exporturilor de cereale nu permit fermierilor să facă față provocărilor curente” a spus administratorul Agro-SZM, Valeriu Nicușor. Potrivit acestuia, este nevoie de deblocarea urgentă a exportului de cereale, pentru că agricultorii nu pot achita creditele contractate.

Valeriu Nicușor a propus ca statul să achiziționeze de la fermieri în regim de „salvare” o cantitate de 20-30 de mii de tone de cereale, iar păstrarea și-ar putea-o asuma chiar întreprinderile agricole.      

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a spus că acum autoritățile studiază starea reală a stocului de grâu din depozitele tuturor fermierilor.

Așteptăm cifrele finale privind recolta rămasă și recolta viitoare pentru a le prezenta Comisiei Naționale pentru Situații de Urgență, care va decide asupra exporturilor. Potrivit estimărilor noastre, recolta de grâu va fi mai proastă în acest an, iar acest lucru trebuie luat în considerare. Planificăm să permitem în curând exportul de făină, pentru a crește valoarea adăugată ce rămâne în țară. Totodată, admit că ar putea fi alocate cote de export pentru fiecare producător”, a spus dl Vasile Șarban.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/FOTO/ Drumul Soroca-Arionești-Otaci a intrat în reparație

Drumul Soroca-Arionești-Otaci a intrat în reparație. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. „Au...

/VIDEO/ Au ales să facă armata. Tinerii aleg școala bărbăției și a curajului

SERGIU NEDELEA, recrut: „Eu consider că fiecare bărbat trebuie să facă armata, o oarecare disciplină, așa este mai corect....
  sursa: cursbnm.md