/VIDEO/ În cât timp revin mirosul și gustul după infecția COVID-19

Aproape 25% la sută dintre persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 au prezentat simptome de anosmie, adică și-au pierdut temporar mirosul, și ageuzie, ceea ce înseamnă pierderea gustului. Uneori, acestea nu dispar, dar se reduc din intensitate. Potrivit unor studii, cei care pierd gustul și mirosul fac forme ușoare de Covid, deoarece virusul este localizat în tractul respirator superior și de obicei nu dă complicații precum pneumonia sau alte forme grave.

Cât de repede apar anosmia și ageuzia după debutul bolii?

De regulă, cu o dezvoltare tipică a coronavirusului, persoana infectată depistează pierderea gustului și mirosului după trei sau maximum cinci zile de boală. Mai des, lipsa acestora este primul semn că persoana s-a infectat care apare la sfârșitul perioadei de incubație și indică prezența noului coronavirus.

De ce dispar mirosul și gustul în infecția COVID-19

Potrivit medlife.ro, piererea mirosului este cauzată de inflamația care apare la nivelul mucoasei nazale, a terminațiilor nervoase. În ceea ce privește pierderea gustului, acest lucru este influențat de modul în care creierul procesează stimulii pentru ambele simțuri. Astfel, chiar dacă papilele gustative nu sunt afectate de virus, creierul primește doar informații limitate. De exemplu, în cazul consumului unui desert cu fructe, va fi detectat gustul dulce, însă nu și aroma fructelor.

În cât timp revin mirosul și gustul?

Recuperarea completă a simțurilor, după ce ați fost bolnav de COVID-19, are loc într-o perioadă de la trei-patru săptămâni până la cel mult șase luni.

Restabilirea mirosului și gustului

Pentru cei mai mulți pacienți, mirosul și gustul își revin de la sine, în funcție de tipul de celule afectate de virus. De obicei, ca tratament simptomatic, medicii prescriu soluții hormonale, antiinflamatorii, antiseptice sau un complex de vitamine.

Ca mirosul și gustul să se restabilească mai repede, puteți încerca să activați receptorii olfactivi și papilele gustative simplu și sigur. Pentru acest lucru, zilnic, timp de 10-15 minute, ar trebui să mirosiți și să gustați alimente sau substanțe cu miros puternic, precum usturoiul sau cafeaua și citricele.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *