/VIDEO/ În ce domenii au investit SUA, la Bălți. Prima vizită a ambasadorului în capitala de nord

Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, a întreprins prima sa vizită oficială la Bălți. Tradițional, Excelența sa, care a venit împreună cu soția, au fost întâmpinați de către primarul municipiului cu pâine și sare. După care au discutat despre situația din oraș, dar și proiectele care se implementează în Bălți din banii poporului american.

Potrivit primarului de Bălți, întâlnirea a fost productivă. Edilul speră la cât mai multe investiții în domeniul IT și în infrastructură din oraș.

 NICOLAI GRIGORIȘIN, primar mun. Bălți: „Întâlnirea a fost foarte productivă. Ambasadorul a venit într-o vizită de cunoștință, trebuia să vină încă în februarie, dar din cauza războiului din Ucraina vizita a fost amânată. A venit aici să facă cunoștință și s-a interesat despre problemele orașului, începând cu statutul special și finanțarea orașului, reparația străzii Kievului. El mi-a promis să discute aceste probleme cu Prim-Ministrul.”

Ambasadorul a vizitat și ucrainenii cazați în Hotelul Bălți, care de mai bine de 4 luni este centru pentru refugiați. Oficialul s-a arătat profund marcat de drama prin care trece poporul Ucrainei.

„Este plăcut să vezi oamenii care iubesc viața, dumneavoastră asta ne oferiți astăzi. Sunt recunoscătoare acestei țări, acestui oraș, acestui hotel și administrației pentru că ne-au adăpostit. Susținerea dumneavoastră este foarte importantă pentru noi.”

„Această grijă pe care ne-o oferă guvernul și oamenii care ne înconjoară… nici nu m-am așteptat că putem fi tratați în acest fel. Sunt aici de trei luni, nu pot face altceva decât să mă închin.”

„Am doi copii, de 12 ani și de 3 ani. Fiica mai mică a trecut ușor prin tot, dar cu cea mare am întâmpinat dificultăți. Copilul s-a inhibat moral, era speriat de sirenele noastre și de neînțelegerea a tot ce se întâmplă.”

„Treziți-mă, am visat războiul și nu mă pot trezi. Nu este vina mea că această năpastă a intrat în casa noastră. Lumea s-a răsturnat, nu sunt doar cuvinte. Vreau să mă trezesc, nu am nevoie de război”, au povestit ucrainencele.

Kent D. Logsdon, Ambasador al SUA în Republica Moldova: „Ne-am întâlnit cu mai mulți refugiați aici. E un război teribil în Ucraina, un război care nu trebuie nimănui. Statele Unite, dar și toată comunitatea europeană e foarte impresionată de felul în care Moldova, moldovenii și-au deschis ușile și inimele. Noi ne vom continua activitatea, vom oferi asistentă familiilor de refugiați, în comun cu tot ce oferă ONU, Guvernul, oamenii și municipalitatea și vom ajuta cu tot ce pute.”

Tot astăzi, oficialul va mergi la Judecătoria Bălți care implementează proiectul „Instanțe judecătorești model”, finanțat de USAID.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *