/VIDEO/ „În umbra uitării”. Cum încercă primăria din Cernoleuca să salveze conacul lui Cazimir

Din conac boieresc de o însemnătate rară, într-o ruină cu pereți jerpeliți și cu acoperiș care ar putea să se prăbușească în orice moment. Așa arată acum conacul lui Constantin Cazimir din Cernoleuca, Dondușeni. Localnicii, dar și autoritățile locale își doresc renovarea edificiului istoric, însă spun că e nevoie de timp şi de mulţi bani pentru a-i reda strălucirea de odinioară.

Oamenii din sat își amintesc cu nostalgie de timpurile în care clădirea conacului nu era într-o stare atât de degradată. Între timp, edificiul a fost transformat în școală, bancă și chiar orfelinat.

ELENA NICORIUC, locuitoare a satului Cernoleuca: „Aici devale noi învățam la școală în clădirea aceasta. Și din când în când făceau reparație, nu îl lăsau în delăsare chiar așa. Auzeam de la acei bătrâni că aici a fost un boier, a trăit și clădirile acestea care sunt toate pe teritoriu erau a boierului acesta și pe urmă a fost bancă.”

„Era frumos, era bine, până și toată cărămida era iscălită CC, că era de-a lui Cazimir. Da acum ce e, totul e în ruine. Cui îi trebuie, așa e conducerea, cine o să facă.”

„Asta a fost casa de copii a noastră și înseamnă că trebuie să facă ceva pentru satul nostru.”

Trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra clădirii.

TRAIAN CIBOTARI, reporter TV Nord: „Pereții fisurați nu au văzut gram de tencuială de zeci de ani, iar ușile și ferestrele abia de se mai țin. Autoritățile locale nu dispun de resurse financiare suficiente pentru restaurarea conacului, dar speră să găsească bani.”

Autoritățile locale au avut mai multe încercări de a salva „perla satului”, însă lipsa resurselor financiare lasă conacul sub „umbra uitării”.

ALA MAZUREAC, primarul satului Cernoleuca, raionul Dondușeni: „ Noi suntem deschiși pentru dacă ar veni un antreprenor de a face, de a deschide ceva, noi suntem cu brațele deschise, fiindcă bugetul local nouă nu ne permite să facem reparații la clădirile acestea, că sunt într-adevăr de valoare și istorică, dar din lipsă de finanțe noi nu putem să ne permitem și chiar am fi bucuroși dacă s-a găsi vreun doritor de a deschide ceva, a face o reparație.”

 „Rămâne în paragină și cu părere de rău se distruge și păcat. Este la balanța primăriei. – Și s-a adresat primăria la minister să pentru a fi renovat acest conac? – Da, s-a adresat, dar cred că și toate conacele din Republica Moldova, numai cu adresări și rămânem”

Potrivit autorităților locale, renovarea conacului ar costa aproape 20 de milioane de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *