/VIDEO/ Judecătoria Edineț și-a deschis ușile pentru vizitatori. Instanța va fi modernizată în cadrul proiectului USAID

Cum e să fii judecător? Răspuns la această întrebare au încercat să afle mai mulți tineri din nordul țării, care au gustat din munca magistraților în cadrul Zilei Ușilor deschise la Judecătoria Edineț. Mai mult, ei au avut parte și de o lecție de educație juridică într-o ambianță relaxantă.

„Mă bucur foarte mult că am participat astăzi la această activitate, mi-a plăcut foarte mult specialiștii din Judecătoria Edineț. Cel mai mult mi-a plăcut excursia de jos, de la etajul zero, pentru că acolo au fost niște locuri mai secrete în care nu pătrund toți.”

„Am aflat foarte mult nou, pentru că puțin am știut despre toate cazurile, despre judecăți, în general am aflat, totul pentru mine e nou. Sala de judecată se poate de spus că era foarte, cea mai interesantă.” 

„Unele informații sunt inaccesibile pentru ale accesa, iar cu ajutorul evenimentului de astăzi am aflat multe lucruri noi, care le voi putea aplica în viitorul apropiat.”

De Ziua Ușilor Deschise invitații au discutat, la o cafea, cu magistrații despre cum funcționează o instanță de judecată.

„Ca simplu cetățean, vreau să zic că asemenea întâlniri sunt bine venite pentru a înțelege mai bine cum funcționează o instanță de judecată, care sunt cerințele, care sunt criteriile de repartizare a dosarelor în instanța de judecată.”

„Pentru mine așa o întâlnire este pentru prima dată. Evident că avem prieteni, cunoscuți unde discutăm de mai multe ori despre lege, legislație și ceea ce este, dar o așa întâlnire, este foarte necesară. Ele educă, ele vin să educe.”

Magistrații reconosc că asemenea evenimente schimbă foarte mult atitudinea justițiabililor față de judecători.

Natalia Bobu, judecător la Judecătoria Edineț: „Lucrez de 7 ani deja în funcția de judecător și nu prea am avut chiar ocazia să discutăm cu publicul larg. Sunt foarte importante și foarte bine că au început să se organizeze.”

Lilia Țurcan, președintele interimar al Judecătoriei Edineț: „Dezvoltăm diferite evenimente pe instanță. Cetățenii noștri nu sunt informați într-atâta despre instanțele de judecată, despre lucru, despre activitate, despre încărcătura, despre soluțiile care le primesc instanțele de judecată, și asta este foarte binevenit, pentru că omul când vine la instanța de judecată, atunci înțelege cu certitudine ce e asta instanță.”

Activitatea a fost organizată de Asociația LEX 21 în cadrul proiectului „Cunoaște Instanța de Judecată din Localitatea Ta”, finanțat de USAID.

Diana Grosu, președintele Asociației pentru Drepturile Omului Lex21: „Cetățenii din Edineț au avut posibilitatea să facă cunoștință cu toate spațiile Judecătoriei Edineț, să comunice cu mai mulți angajați ai Judecătoriei, să cunoască din interior sistemul judecătoresc.”

Reforma justiției lasă urme frumoase în nordul țării. După Judecătoria de la Bălți și Ungheni, și cea din Edineț urmează să fie modernizată. Acestă instanță este a treia din nordul țării care va beneficia de pe urma proiectul „Instanțe Judecătorești Model”, finanțat de USAID Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.