/VIDEO/ Judecătorii din Bălți și Sîngerei, la un meci amical cu societatea civilă. „Este o provocare pentru noi”

Au schimbat roba de judecător pentru un costum de sport, iar codurile penale și civile cu o minge. Angajații judecătoriilor din Bălți și Sîngerei au jucat tenis și volei împreună cu societatea civilă din nordul țării. Scopul activităților a fost de a facilita comunicarea și colaborarea în vederea indentificării soluțiilor pentru problemele din comunitate.

Oamenii consideră că au avut parte de o experiență nemaipomenită, mai ales că astfel ei au scăpat de barierele în comunicarea cu magistrații și au avut prilejul să discute într-un format prietenos proiecte comunitare.

„Eu consider că este un lucru binevenit pentru a face cunoștință a da jos anumite bariere de comunicare cu angajații din ministerul justiției, de abordarea unor chestiuni legate de sport, de societate.”

LIDIA GALAI, locuitoare a o. Bălți: „Nu am avut așa ocazie, e pentru prima oară, e o experiență frumoasă, a-și dori și în continuare să avem așa antrenamente, să avem așa jocuri. Aș dori să aflu mai multe păreri a lor deoarece nu ne-am confruntat niciodată, mia-ar fi foarte interesant să aflu mai multe din domeniul judecătoriei.”

TATIANA COBÎLAȘ, locuitoare a o.Bălți: „Este pentru prima dată, pentru mine este o provocare tot proiectul acesta și am acceptat din start, am avut posibilitatea să mă întâlnesc cu niște persoane care în viziunea unora sunt mai deosebiți decât ceilalți. Unica întrebare ar fi dacă sunt rezolvate în mare parte problemele cetățenilor.

Angajații sistemului judecătoresc au rămas încântați de această experiență. Ei recunosc că astfel de activități sunt organizate pentru prima dată, dar speră că vor deveni o tradiție.

DIANA BALAN, judecătoare la Judecătoria Bălți, sediul Sîngerei: „Pentru sediul nostru este pentru prima dată schimbul dat de experiență, nu am mai avut o așa colaborare, și nu am mai participat la așa evenimente.Noi sperăm ca chestia dată să fie cum este și scopul pentru a fi transparenți mai mult cu justițiabili pentru a aduce la o liberă comunicare, exprimare și ultimii să fie mai liberi și mai deschiși față de justiția noastră.”

ALEXANDRU ROȘCA, judecător la Judecătoria Bălți: „Cred că este primul eveniment de genul respectiv, când am mai ieșit din birouri. Cel mai benefic lucru din așa evenimente este, cum observați, în afară de faptul că jucăm tenis, faci și o pauză, mai avem posibilitatea să discutăm cu persoanele care sunt, cu societatea civilă. Avem multe de spus, avem multe de povestit, dorim ca societatea civilă să cunoască și poziția judecătorului și să-și facă așa la general (tăiați bâlbâiala) o părere despre sistemul judecătoresc.”

ION POPESCU, judecător la Judecătoria Bălți, sediul Sîngerei: „Cu siguranță este un lucru util, ar trebui mai des să fie organizate astfel de competiții și chiar ar fi normal să fie competiții între judecătorii la urma urmei, peste un timp oarecare.

Organizatorii evenimentului sunt convinși că prin asemenea practici vor apropia sistemul judecătoresc de societatea civilă.

DIANA GROSU, președintele Asociației pentru Drepturile Omului LEX21: „Ne bucurăm că am putut aduce judecătorii în fața cetățenilor. Este un start bun. Cred că deja instanțele Ungheni și Bălți vor organiza asemenea evenimente sportive și pe viitor întru cât demonstrează deschiderea, demonstrează transparența.

Activitățile au fost organizate în cadrul Proiectului „Cunoaște Instanța de Judecată din localitatea ta” implementat de Asociația pentru Drepturile Omului LEX21 , finanțat de USAID Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.