/VIDEO/ „La 10 tone de motorină primesc 8000 de lei, în timp ce cheltui 330 000”. Agricultorii din Fălești au ieșit la protest

Protest cu utilaje agricole la Fălești. Zeci de fermieri și-au exprimat nemulțumirile față de subvențiile mici și creșterea zilnică a prețului pentru motorină. Agricultorii se plâng de faptul că se îneacă în datorii, iar cei de la conducere nu întreprind nimic pentru a-i ajuta.

Peste 30 de agricultori au protestat pașnic pe șoseaua de centură a orașului Fălești. Astfel fermierii au vrut să tragă un semnal de alarmă și să informeze autoritațile despre situația din agricultură.

GRIGORE LÎSÎI, Președintele Asociației Forța Fermierilor Fălești: „Suntem pentru scoaterea accizelor la motorină pentru agricultori, protestăm pentru a debloca vânzarea grâului după hotare și  acordarea compensărilor la fertilizanți și pesticide. Vrem ca guvernul astăzi să ne audă în mod pașnic și să fie interprinse masuri pentru a reglementa situația din agricultură.”

Deja de ani buni, Ion Moroi crește cereale. Bărbatul spune că Guverul i-a în „râs fermeirii” cu soluțiile pe care le-a propus.  Potrivit acestuia, la procurarea a zece tone de motorină statul oferă subvenții în sumă de doar 8000 de lei, asta în timp ce agricultorii plătesc pentru ea 330 000 de lei.

ION MOROI, fermier: „Eu nu voi pregăti actele, pentru că e bătaie de joc. Eu nu am, nevoie de 30 de bănuți. Motorina s-a scumpit de la 13 lei la 33 de lei, iar accizul este de 7 lei. Ei primesc 7 lei TVA din motorină, deja cu minim 3 lei a crescut față de anii trecuți. Ei au de unde să ne dea din acești bani pentru TVA”.

Majoritatea fermierilor sunt plini de datorii, iar din cauza condițiilor meteorologice din acest an, soarta multor culturi este sub semnul întrebării.

„Zona noastră, raionul Fălești este într-o situație deosebită față de alte raioane. De pe un hectar de pământ am primit roada de o tonă, anul acesta mai mult de o tonă, o tonă jumătate ne se vede. Suntem nevoiți să venim, să dăm de știre la toată republica, să gândească, Guvernul să gândească ce pot să facă pentru agricultori”.

„Nu știu cum o să ajungem la toamnă și ce o să căpătăm. Suntem într-o stare disperată, nu știu mai departe. Carburanții, nu putem face toate lucrările dacă s-au scumpit carburanții.  Totul se scumpește odată cu motorina, iată de 3 ori s-a scumpit motorina așa iese și cultura, de trei ori mai mult.  Asta e situația la moment, noi nu putem să nu ieșim în stradă să dăm de știre la republică”.

Guvernul a anunțat că accizele la motorină utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de Executiv. Astfel, producătorii mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *