fbpx
5.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ La Edineț au loc pregătiri pentru lansarea traseului turistic „Stâncile Prutului”. Care e rolul autorităților

Citește și:

12 localității din trei raioane din nordul țării vor fi unite într-un traseu turistic unic în Europa. Cu o lungime de peste 120 de kilometri acesta va include cele mai pitorești locuri din zonă și va valorifica monumentele naturale și arhitecturale de o importantă internațională. Între timp autoritațile locale, în comun cu mai mulți specialiști din Polonia, lucrează asupra creării unor centre de infomare pentru turiși și a infrastructurii.

MARIANA DIMOV, specialist principal secția cultură și turism Glodeni: „Am mai participat la diverse instruiri. Chiar am fost și în Polonia de unde am venit cu foarte multă informație, care o să ne prindă bine. S-a mai discutat că sunt zonele din centrul și sudul republicii care au create trasee turistice, din păcate noi aceste trasee noi nu le avem, acest traseu nu îl avem de aia și ne-am propus acest scop.”

Autoritățile locale lucrează acum la identificarea spațiilor pentru amplasarea centrelor de informare, dar și la imbunătățirea infrastructurii pentru a crea condiții minime pentru turiști.

VICTOR GURĂU, primarul satului Gordinești, raionul Edineț: „Este un proiect foarte important pentru localitatea noastră deoarece satul Gordinești se află în mijlocul defileului natural care începe de la Trinca și se termină la Brînzeni. Am amenajat niște locuri pentru un izvor, niște foișoare și datorită acestora am avut vizite de către turiștii locali și internaționali.”

VIORICA TOACĂ, bibliotecară în satul Cobani, raionul Glodeni: „Vrem să promovăm localitatea noastră, anume satul nostru că avem locuri pitorești, să le cunoască întreaga țară. Noi ne mândrim cu Stânca Mare pe care o avem. Unii practică alpinismul pe stânca noastră și în apropierea satului mai avem Suta de Movile unde vin mulți turiști.”

Proiectul „Crearea traseului eco-turistic „Stâncile Prutului” în raioanele Edineț, Rîșcani și Glodeni” va fi implementat până la sfârșitul anului 2023.

NICOLAE MOSCALU, directorul executiv al AO „Moștenitorii”: „Sunt patru condiții pentru a dezvolta turismul. În primul rând trebuie să fie niște atracții turistice vizibile. Ceea ce de fapt zona de nord-vest a Moldovei, mă refer la raioanele incluse în proiect Glodeni, Rîșcani, Edineț, deja le au. Doi, trebuie să fie o infrastructură comodă pentru turiști. Trei, serviciile trebuie să fie calitative, adică și cetățenii trebuie să-și dea seama că turiștii aduc bani și pot lăsa banii. Al patrulea factor ar fi promovarea.

În cadrul acestuia va fi dezvoltată o ofertă ecoturistică care va contribui la dezvoltarea socio-economică a localității.

JAROSLAW  BITTEL, membru Fundației Terra Humana Varșovia: „La acest seminar noi vorbim și ne gândim cum să creăm centre informaționale în fiecare localitate, care vor transmite informații turiștilor pe tema traseului, pe tema proiectului nostru și în general despre raion. Acest proiect este planificat pentru 3 ani și pot spune că ne costă trei sute de mii de euro. În fiecare an cheltuim aproximativ 100 – 150 de mii de euro.”

Proiectul este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului “Asistența poloneză pentru dezvoltare 2021”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md