/VIDEO/ La sat vs la oraș. Unde este mai bine să trăiești

Unde se trăiește mai bine – în mediul urban sau în cel rural? Părerile sunt împărțite atât în rândul sătenilor, cât și al orășenilor. Unii consideră că oamenii de la țară mănâncă mai sănătos, produse crescute de ei și respiră un aer mai curat, nepoluat de coloși industriali și de mii de mașini. Potrivit lor, un alt avantaj al vieții la țară îl constituie liniștea și lipsa stresului, caracteristic marelor metropole. Alții cred că orașul oferă mai multe oportunități pentru dezvoltarea personală și acces mai larg la servicii.

„La sat. – De ce? – Aici este mai bine. Aici ai dimineața la ce te trezi, dar la oraș, la ce să te trezești? Aici este bine. – Veșnicia s-a născut la sat? – Da, aici ne-am născut, aici o să rămânem, aici o trăim.”

„Nu-i rău de trăit în ziua de azi, este de toate, slava Domnului, sunt încălțat, îmbrăcat, am ce pune în cap, am ce mânca, o copeică este. Nu-i rău nici la sate nici la orașe, toate o să se așeze, nu se face totul peste noapte. ”

„Spre exemplu, mai bine la sat să trăiesc, așa m-am obișnuit. Dar din punctul de vedere al salariilor și al prețurilor, este greu și la oraș, și la sat. Eu sunt obișnuit să am și o pasăre, un animal acasă, așa sunt obișnuit de la părinți, așa am crescut și eu.”

„Care este obișnuit la oraș, care la sat. Doar că la sate este greu de trăit pentru că nu avem unde lucra. La oraș sunt mai multe locuri de muncă și copiii au mai multe…o școală unde învață muzica, desenul, dar aici la sate n-au unde. Sunt copii talentați, foarte talentați copii, dar nu au unde învăța.”

Oamenii care locuiesc din copilărie la oraș spun că aici sunt mult mai multe beneficii decât la sat, însă este prea aglomerat și gălăgios.

„În oraș sunt mai multe posibilități să te dezvolți. De aceea este mai bine în oraș. ”

„Nici în sat acum nu este dulce de trăit, cu toată situația asta din țară, fără lemne și cărbuni, nu le este deloc ușor.”

„Locuit la periferia orașului și ne este foarte bine. Acolo ne-am născut, acolo trăim în curând fac 80 de ani, ea este mai tânără și ne este bine, dar așa în oraș, eu nu-mi imaginez viața printre aceste etaje.”

„Important e să fie sănătos, este indiferent unde locuiește în oraș sau la țară.”

Potrivit ultimelor date ale Biroului Național de Statistică, numărul de cetățeni ai Republicii Moldova cu reședință permanentă pe teritoriul țării este de puțin peste 2 milioane și 600 de mii de persoane. Un milion și jumătate dintre acestea locuiesc în mediu rural iar un milion și o sută de mii – în mediu urban.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.