/VIDEO/ Le-au fost distruse grădinile și casele. Locuitorii din Bădragii Noi, Edineț, nu mai știu ce să facă

Grea încercare pentru locuitorii din satul Bădragii Noi, raionul Edineț. Ploaia cu grindină care s-a abătut ieri asupra localității le-a distrus culturile agricole, dar și locuințele. Zeci de case au rămas cu geamurile sparte și acoperișurile ciuruite.

„Cât oul de găină, mare așa a fost. – Și stricăciuni? – 20 de minute de minute numai a durat, tot a fărâmat, tot ferestre uși, în partea cealaltă în general tot e fărâmat.”

Acoperișul casei în care trăiesc soții Pleșca a fost distrus practic în totalitate de grindină. La următoare ploaie acesta va ceda, iar casa va fi inundată.

Serafima Pleșca, locuitoarea satului Bădragii Noi: „Eu nu știu ce să mai fac, nu am dormit de ieri și nu am mâncat. Este așa de rău. În căsuța asta este totul stricat, nu mai pot, eu și așa sunt bolnavă și mă pregăteam pentru operație, dar nu mă duc, nu am bani, iată trebuie să acopăr casa.”

De suferit a avut și casa părintească a poetului Vasile Romanciuc, care a rămas în grija surorii.

Zinaida Rudnic, locuitoarea satului Bădragii Noi: „Când am intrat în casă am rămas uimită și speriată. Am venit direct de la o înmormântare a unei surori de la Edineț. Am rămas trăsnită, nu pot spune alt fel. Nu m-am așteptat la așa ceva, nu demult am făcut reparație, am vopsit totul și acum nu mai știu ce să fac. Nu știu cum să fac totul la loc ca să fie cum era la început.”

Iar această femeie la ai săi 77 de ani spune că nu știe ce va mânca la iarnă, după ce ploaia cu grindină i-a nimicit tot ce avea în grădină.

„Dincolo este fasolă, dar din popșoiul ista nu se mai face nimic. Iată ochiul la acest geam este stricat. Eu încă nu am văzut așa piatră mare, mare cât oul de găină, a stat aici până seara. Am două căprițe, piatra a stat la ele până târziu.”

Iar în ograda lui Valeriu Lungu, cel mai mult a avut de suferit via și garajul. Vița de vie din fața case, era o carte de vizită a bărbatului, strugurii erau bătuți cu boabe dulci.

„Am pus mâinile în cap, e prăpăd mare, jale mare. Undeva șapte minute a plouat, nu puteai ieși afară, piatra cădea ca un ou de găină. Nici nu știai ce să faci. Da la garaj totul este distrus,  grădina este distrusă, legumele, fructele din livadă toate sunt pe jos, e mare jale.”

Primarul a trecut pe la casele oamenilor și a înregistrat pierderile pentru ca în cel mai scurt timp să vină cu un ajutor.

Boris Gîsca, primarul satului Bădragii Noi, raionul Edineț: „Mai mult de jumătate de sat este afectat, afectat grav. Să zicem că așa în proporție de 80 de procente sunt afectate și acoperișurile, nu mai zicem de grădini, de agricultură, de asta nici nu se vorbește. Da mai tare acoperișurile, oamenii sunt disperați. Noi am făcut evaluarea și ne gândim cumva primăria, din sursele noastre să ajutăm oamenii cât de cât.”

Ploaia de ieri a afectat și satele Viișoara și Fetești din raionul Edineț. Totodată, din cauza vântului puternic între localitățile Groznița și Halahora raionul Briceni s-au probușit mai mulți copaci și au blocat traseul M5.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ Le-au fost distruse grădinile și casele. Locuitorii din Bădragii Noi, Edineț, nu mai știu ce să facă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *