fbpx
10.3 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Locuitorii din orașul Bălți îndură frigul în propriile locuințe. CET-Nord nu dispune de volumul necesar de gaze

Citește și:

În apartamentele bălțenilor este aproape la fel de frig ca afară. Dacă unii folosesc încălzitoare electrice, ații spun că așteaptă cu nerăbdare ca furnizorul de căldură să înceapă livrarea agentului termic. Reprezentanții CET-Nord recunosc însă că s-au ciocnit cu o situație fără precedent. În lipsa presiunii necesară de gaz nu pot produce energie termică.  Mai mult, nici alternativă nu au, pentru că o dată cu modernizarea nu mai pot utiliza păcura.

La cei 63 de ani Tatiana Pleșca este nevoită să îndure frigul. Chiar dacă pornește aragazul de câteva ori pe zi mercurul n termometru nu depășește 14 grade. Femeia spune că în lipsa agentului termic, pereții au început să se umezească.  

„Iată mă trezesc în costumul acesta de schi, pornesc gazul, aragazul e conectat toată ziua, mă trezesc și e o umezeală insuportabilă, conectez și reșoul, iată în asemenea fel se începe ziua mea. – Dar apoi? – Apoi gătesc câte ceva.”

Cu aceiași situație se confruntă majoritatea locuitorilor din Bălți. Oamenii zic că din cauza frigului în locuințe, copiii se îmbolnăvesc mai repede.

„Desigur că e frig, copilul s-a îmbolnăvit în apartament, febra 39, faringită,. Suntem nevoiți să răbdăm. Conectăm reșoul cu aer, așa și ne încălzim, gazul pornim câte un pic, dar cu gaz nu te încălzești mult.”

„Foarte greu, frig în primul rând și copilul răcește și foarte mulți bani se duc pe medicamente.”

„E frig, desigur că e frig, ce pot să spun, e frig. Conectăm reșoul unde e copilul, am un copil cu dizabilități și are nevoie de căldură, includ reșoul în partea cealaltă, în partea aceasta e un pic mai călduț.”

„La noi e foarte frig, copii dorm cu câte două plapome și la perete punem o plapumă ca să nu înghețe. Copii des stau acasă pentru că răcesc la grădiniță e frig, la școală copilul tușește.”

Reprezentanții Întreprinderii de Stat CET Nord, care asigură orașul cu energie termică spun că nu pot produce volumul necesar de căldură pentru aprovizionarea fondului locativ, din cauza presiunii joase a gazului în conductă.

Marian Brînza, director general CET-Nord SA: În situația actuală nu putem să conectăm mai mulți consumatori din cauza că în sistem presiunea de gaze naturale nu permite de a mări consumul. Pe parcurs vom primi informație operativă de la Moldovagaz și în dependență de aceasta, o să deconectăm sau o să avem posibilitatea de a porni sezonul de încălzire.

Vice-primarul de Bălți, Nicolai Grigorșin susține că în situația creată și instituțiile de învățământ din oraș conectate deja la agent termic, riscă să rămână fără căldură.

„Moldovagaz a micșorat volumul de gaz transmis prin magistrală. Anterior aceasta livra 135 mii de cuburi, acum livrează dar 40 de mii de cuburi. După modernizarea CET-Nord-ului, sursa alternativă, adică cazanele care lucrează pe bază de păcură, nu mai există. Astăzi, toate cazanele lucrează pe bază de gaz.”

Criza în sectorul energetic din Republica Moldova s-a declanșat după ce contractul cu Gazprom a expirat, iar autoritățile nu au reușit să negocieze unul nou.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Republica Moldova va implementa votul prin corespondență. Țările vor fi selectate în baza criteriilor stipulate în legislație

Proiectul de lege care prevede pilotarea votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament. Documentul reglementează principiile de exercitare a...

/VIDEO/ Intervenții chirurgicale minim invazive la Spitalul Clinic Bălți. Instituția a fost dotată cu un aparat laparoscopic

Spitalul Clinic Bălți a primit un set de echipamente medicale performante pentru intervențiile laparoscopice. https://youtu.be/rH8-BhBUt5c ALA CONDREA, vice director IMSP SC...
  sursa: cursbnm.md