/VIDEO/ Mănâncă zilnic gratuit. Ce spun refugiații ucraineni despre mâncarea din Moldova

Au venit în țara noastră luând cu ei doar lucrurile de primă necesitate, în speranța că se vor întoarce acasă foarte curând. Nu a fost să fie… După mai bine de 100 de zile de război, mii de ucraineni se adăpostesc în țara noastră. Dacă cei care și-au găsit un cămin în centrele de plasament beneficiază de mâncare gratuită, oamenii care au închiriat un apartament sau trăiesc la cineva sunt nevoiți să economisească fiecare bănuț. În aceste condiții zeci de persoane stau zilnic în rând în fața cantinei care aparține unei fabrici textile din oraș,  pentru a beneficia gratuit de prânz și cină.

„Mereu spun mulțumes, este foarte gustos, bucătarilor și asociației. Sunt mulțumită, mulțumesc. Totul ce se face aici este foarte gustos.”

„Sunt foarte mulțumită, bravo fetelor. Ca acasă, cartofi, hrișca, perișoare, pâejoale, totul este foarte gustos. Sunt recunoscătoare tuturor, le mulțumesc tuturor, cu adevărat.”

„ Foarte gustos, bucătari buni, prietenoși, totul este bine. Mulțumesc mult Moldovei că ne-a primit așa.”

„Mâncare foarte gustoasă, copiii o iubesc mult, îndeosebi pârjoalele, pastele, peștele, le place totul”, au spus refugiații.

Meniul zilnic al unui refugiat costă 100 de lei. Timp de două luni banii sunt alocați de către organizația WORLD CENTRAL KITCHEN, o asociație de caritate din Statele Unite ale Americii. Oamenii pot mânca la cantină sau lua la pachet.

DIANA GROSU, președinta LEX XXI: „Noi am scris la această organizație și ne bucurăm nespus că ei ne-au răspuns. Totuși este un serviciu foarte solicitat. Avem permanent cozi imense și Totul este gustos, totul este proaspăt. Sperăm să ne mai extindem, întru-cât cererea este mare.”

Acum, în centrele de plasament și hotelurile din Bălți sunt cazați 273 de refugiați, dintre care 98 sunt copii. În primele zile de război, în municipiu au fost cazați 528 de oameni, aproape de două ori mai mult decât acum.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *