fbpx
8.6 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Mărțișorul a devenit simbolul dorului. Află legendele pe care le cunosc meșterii populari din nordul țării

Citește și:

De 1 martie se împletesc „două doruri”. Potrivit meșterilor populari, mărțișorul rămâne a fi cel mai de preț simbol al primăverii pentru tot spațiul românesc, îndeosebi pentru oamenii care se află departe de casă. Tradiția spune că mărțișoarele se poartă în piept sau la mână, inițial culorile au fost alb și negru, după care alb și albastru, iar acum acest simbol este redat prin îmbinarea culorilor alb și roșu.

EUGENIA MOLDOVANU, meșter popular: „Mărțișoarele se confecționează și se poartă în spațiul românesc, în Bulgaria. Este frumos, este și o tradiție și o curățenie după o iarnă grea. Această tradiție este una frumoasă care ne aduce bucurie, dor, mai ales dor de casă, dor de copilărie.”

O legendă spune că, mărțișorul a apărut ca urmare a dragostei dintre Dragobete și Zâna Primăvară. Se zice că flăcăul a ieșit într-o zi în pădure, a văzut-o pe Zâna Primăverii și s-a îndrăgostit. Acesta a revenit acasă, iar timp de trei zile nu a mâncat și nu a băut nimic.

EUGENIA MOLDOVANU, meșter popular: „Baba Dochia, Dragobete era feciorului Babei Dochia și a lui Vifor Negru, și-a dat seama ce s-a întâmplat și s-a dus la Zâna Primăverii și i-a spus că dacă până la 1 martie va împleti o haină din lână, atunci îl va avea pe Dragobete de soț. Zâna Primăverii s-a dus acasă și a spălat lâna de pe oi albe, a tors-o și a început a împleti. În zorii zilei de 1 martie, ea s-a înțepat cu  o andrică.”

Meșterul popular, Eugenia Moldovanu, a declarat că un mărțișor tradițional este confecționat doar din două fire de ață.

EUGENIA MOLDOVANU, meșter popular: „Cel mai important lucru este acea ață împletită. Se împletesc două doruri, se împletește iarna cu primăvara, se împletește noaptea cu ziua. Anume această împletitură este elementul principal al mărțișorului. Acesta este secretul mărțișorului, această ață împletită.”

Și copiii de la Centrul de creație „Miron Blanc” din Bălți confecționează mărțișoare.

NATALIA VICOL, conducător de cerc, Centrul de creație a copiilor „Miron Blanc”: „Copilul confecționează în primul rând pentru dânsul. Pentru că trebuie să prezinte la școală sau la grădiniță, pentru frații mai mici. Trebuie neapărat să le dăruiască bunicilor. Cei mai iscusiți fac și lucrări pentru a fi expuse la iarmaroc. Fiecare lucru care poate fi cumpărat, este o achiziție, dar pentru bunici este un lucru fără de preț.”

Prețul unui mărțișor poate începe de la trei lei și poate ajunge până la câteva sute de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Operațiune comună Republica Moldova și România: O însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat...

/VIDEO/ O femeie din Cahul, reținută pentru că ar fi comandat asasinarea fostului soț. Era gata să achite 20 de mii de euro

Ofițerii INI și procurorii PCCOCS, anunță reținerea unei femei din Cahul de peste 50 de ani, pentru comandarea asasinării...
  sursa: cursbnm.md