/VIDEO/ Maternitatea din Bălți a trecut în casă nouă. Câți bani au fost investiți

Maternitatea Bălți a trecut în casă nouă. Instituția medico-sanitară se afla acum în incinta Spitalului Clinic Bălți. În trei săptămâni aici au venit pe lume peste 170 de micuți. Astăzi, centrul perinatologic a fost vizitat de prim ministrul R.Moldova, Natalia Gavrilița, care a ținut să vadă care sunt condițiile din noul sediu.

NATALIA GAVRILIȚA, prim ministrul R.Moldova: „Am văzut deja săli de operație moderne, cu echipament modern, dar vor fi oferite mai multe. Am auzit de la lucrătorii centrului perinatologic despre faptul cum a crescut performanța în urma acestor investiții. Aici vin viitoarele mămici din mai multe raioane de Nord. Noi vom continua această politic de modernizare a spitalelor. Deja a fost procurat pentru spitalul din Bălți un mamograf performant.”

Acest transfer a fost preconizat încă în anul 2018. Noua maternitate dispune de condiții hoteliere europene pentru lăuze, de aparate performante, dar și de un personal medical calificat. Jurnaliștii nu au avut acces în interior pentru a nu supune riscului de infectare cu noul coronavirus nou-noscuții.

ALA CONDREA, vice director SC Bălți: „Centrul pernatal anterior era dislocat într-o clădire luată în comodat, o clădire veche, depășită și ca ani de uzură și ca construcție, unde problema de bază era calitatea actului medical. Având o distanță de aproximativ 5 km de la blocurile curative clinice și paraclinice, acolo unde se necesita o intervenție mai complicată, un consiliu medical, niște investigații paraclinice sau de laborator era destul de problematic.”

Pentru reconstrucția spațiului în care se află acum maternitatea s-au cheltuit aproximativ 16 milioane de lei din bugetul statului.

CAROLINA FRUMUSACHI, șefa Centrului Perinatal Bălți: „Ultimele investiții au fost din anii 2005, urmând 2016-2019 care a fost un suport din ajutorul umanitar și iată acum suntem cu echipamente practic noi atât pe subiectul asistența perinatală cât și cea neonatală. Blocul maternității, centrul perinatal este dotat cu un sistem de ventilare care nu are tangență comună cu sistemul de ventilare însăși al spitalului. Deci este un sistem autonom exclusiv pentru centrul perinatal.”

De la începutul activității în noul sediu, la maternitatea din Bălți s-au născut 170 de bebeluși, zece dintre ei au venit pe lume în ultimele 24 de ore.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ Maternitatea din Bălți a trecut în casă nouă. Câți bani au fost investiți

  • 06.07.2022 la 21:04
    Permalink

    Însă nimeni nu scrie cât ia costat nasterea neoficial …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *