fbpx
17 C
Бэлць
joi, martie 28, 2024

/VIDEO/ Motorina și produsele fitosanitare, mai scumpe ca niciodată. Agricultorii, pe muchie de cuțit

Citește și:

Situația din agricultură este pe muchie de cuțit. Fermierii se plâng că din cauza prețurilor mari la carburanți le este foarte complicat să înceapă lucrările de primăvară. Mulți dintre ei spun că nu sunt siguri, că vor reuși să ducă la bun sfârșit lucrările începute.

„Nu doar prețurile, dar și lipsa combustibilului. Noi nu suntem siguri că vom avea motorina necesară pentru a termina lucrările de primăvară. Și prețurile sunt exagerate. Produsele fitosanitare, la fel. Eu nu știu la ce vom ieși.”

Nu doar prețurile mari la motorină le dau bătăi de cap fermierilor, dar și deficitul pe piață a produselor fitosanitare. Potrivit agricultorilor, ei cumpărau îngrășămintea din Ucraina sau Rusia, iar acum din cauza războiului sunt nevoiți să le procure din țările UE la prețuri mult mai mari.

„ANRE-ul acesta mai bine nu ar publica. Numai joacă pe nervi. Dar măcar este așa o structură care ține sub control prețurile la motorină, benzină și la alte chestii. Celelalte produse care se importă, cum ar fi cele fitosanitare, îngrășămintele și altele. Acest lucru nu se publică nicăieri. De ce ei nu sunt verificați. Pun din capul lor.”

„Sperăm că totuși vor fi careva luări de decizie, iar Guvernul va lua niște măsuri și ne vor ajuta pe noi. Avem speranța că totul va fi bine.”

„Stăm la gânduri până când. Cu actualele prețuri, trebuie să începem lucrările de primăvară, noi nu suntem pregătiți pentru aceste scumpiri neprevăzute. Dar sperăm că în curând se va rezolva. Avem ceva rămășițe din trecut ca să începem, dar poate cu vremea se vor regula întrebările date.”

Andrei Starii este un agricultor din Popeștii de Sus, raionul Drochia. Acesta lucrează anual 1100 hectare de pământ. Bărbatul spune că prețul motorinei îl sperie. El speră că la sfârșitul anului nu va fi în minus.

„O să găsim diferite soluții și ne vom descurca. Chiar acum am primit un sunet. 28,50 litrul de motorină. Poate prețurile la producție vor fi foarte bune, ca să ne acoperim cheltuielile și ne-a mai ajuta și guvernul într-o măsură oarecare trebuie să muncim.”

În cadrul unei întâlniri cu agricultorii din Drochia, Ministrul Gherciu le-a asigurat că în cel mai scurt timp, Guvernul va aproba o serie de măsuri care le va compensa o parte din cheltuieli.

Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Ne-am propus ca să inițiem procedura de solicitare a compensării parțiale a acestor majorări. Vreau să zic că din consumul anual de 300 de mii de tone de diverși fertilizanți. La moment, în Moldova sunt în stoc 100 de mii de tone. Acest lucru este suficient pentru lucrările de primăvară.”

Tot în cadrul aceste întâlniri, Viorel Gherciu a declarat că Ministerul a demarat procesul de cumpărare a produselor fitosanitare din surse alternative, cum ar fi Azerbaijan, Uzbekistan și Turkmenistan. Potrivit ministrului, o parte din acestea sunt deja livrate în țara noastră.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Î.M. „DRDC” va avea un nou director interimar. Pentru prima dată această funcție va deține o femeie

Cristina Sochircă va asigura interimatul funcției de director al Întreprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” din Bălți. Aceasta va...

/VIDEO/ Directorul SRL „Glorin Inginering”, Igor Golberg propus pentru funcția de viceprimar de Bălți

Igor Golberg a fost propus pentru funcția de viceprimar de Bălți responsabil de gospodăria comunală, transport și proprietate municipală....
  sursa: cursbnm.md