/VIDEO/ „Ne jucam toată mahalaua”. Ce-și aduc aminte bătrânii din nordul țării despre copilăria lor

Ca în povestea lui Ion Creangă…La furat cireșe, la păscut animale sau jucându-se cu frații și prietenii din mahala, așa i-au prins amintirile din copilărie pe bătrânii din nordul Republicii Moldova. Oera, „bunghii”, mingea și băsmăluța, acestea erau cele mai populare jocuri printre copiii acelor timpuri.

„A fost o copilărie frumoasă. Cum era, toți desculți, prin ploaie, praf, da, era altfel. Mai mult băieții se jucau în bunghi, îi aruncau, îi loveau cu o pietricică, care se răsturna, câștiga. Vara ieșeam la păscut boboceii, la păscut vacile, acum copiii nu știu de așa ceva.”

„Am trait foarte bine, am fost fericită la mama mea, am fost 6 copii, toți ne-am susținut. În bostănei, de-a prinselea, de-a băsmăluța. Roată-rotundă, unul alerga prin jur și punea băsmăluța la spate și trebuia să ghicești, dacă nu, atunci treceai în mijloc.”

„Am început a crește de mici, în familie, așa cum se spune, cu puii, cu rațele, cârlanii, cu vacile și tot așa. Jucăm cu mingea, trebuia să o dăm în gogeri.”

Alexandra Serjantu a crescut într-o familie cu șapte copii. Datorită fraților și surorilor ei, a avut o copilărie plină de peripeții.

ALEXANDRA SERJANTU, pensionară: „Ne-a fost foarte greu, dar ne-a fost bine, copilăria ne era ușoară, veselă, noi nu am simțit greutățile. Toate jocurile erau ale noastre, locuiam nu departe de un râușor și ne jucam cu mingea, de-a ascunselea, totul era bine. Dar la furat cireșe ați fost? – Ei, nu doar la cireșe, și la mere și peste tot.”

Copilăria lui Vasilii Cojuhari din satul Recea nu a fost deloc colorată. La cei 94 de ani, ține minte foarte bine cum mergea la școală pe vremea războiului.

VASILII COJUHARI, pensionar: „Război, nu am avut copilărie frumoasă, pentru că era război. Eram supravegheați de foarte multă jandarmerie, eram și bătuți. Din acest motiv, nu am avut o copilărie frumoasă. Ne duceam la școală, învățăm și înapoi acasă și gata.”

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *