fbpx
7.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 27, 2024

/VIDEO/ „Noi doar supraviețuim”. Ce poate face un țăran cu o pensie mai mică de 2 000 de lei

Citește și:

„Noi doar supraviețuim, am uitat ce înseamnă să trăiești”. Asta o spun moldovenii din nordul țării, care pe zi ce trece sunt tot mai deprimați din cauza crizei economice din lume. Scumpirile în lanț bat puternic peste buzunarul țăranului, iar vârstnicii declară cu dezamăgire că nu vor mai rezista mult timp în acest tempou.

Locuitorii mai multor sate din raionul Sîngerei spun că nu mai țin piept acestui val de majorări, care îi face mai săraci cu fiecare zi.

„Am o pensie de 1900 de lei. Tare greu  mă descurc și focul este scump, și gazul este scump, și sunt singură. Tare îmi este greu, dar trebuie să trăim, viața merge înainte.”

„Banii se duc pe medicamente, dar și ele s-au scumpit. Sunt ba la spital, ba acasă. Mai trebuie să plătesc și pentru lumină, pentru telefon. Mai chem lumea sî mă ajute, dar și ea trebuie hrănită și plătită, eu cu ce mai rămân? Orezul, crupele, totul s-a scumpit, hainele le mai îmbrăcăm”, au spus oamenii. 

La ai săi 66 de ani, Liuba Iamandi, face cu greu față la toate provocările pe care viața i le scoate în cale. Pe lângă criza, dar și scumpirile în lanț la produsele alimentare, gaz și lumină, soțul acestei femei este paralizat, iar fiica a fost diagnosticată cu cancer.

LIUBA IAMANDI, pensionară: „Nu știu ce vom face, este foarte greu. Eu știu, săracă lume din Ucraina, nu mă pot liniști atunci când văd ce se face. Dar totul este dat de la Dumnezeu, cum va vrea el. Așa va fi. Vor veni vremuri încă și mai grele, acum sunt doar floricele. Foarte multă greutate este pe fața pământului, dar îi mulțumim lui Dumnezeu, așa cum este, ne descurcăm puțin.”

Oamenii se plâng că și medicamentele s-au scumpit simțitor și cred că unica soluție este emigrarea.

„Bărbatul meu este bolnav, dintr-un spital într-un spital. Nu ne ajunge pentru medicamente, el stă acolo câte șase zile, dar el nu se mișcă. Avem nevoie de medicamente. Este greu, mai ales pentru oamenii care nu au salarii, nu lucrează.”

„Soția lucrează la școală nu are un salariu mare, este vorba despre vreo șase mii. Eu mai am noroc că mă mai duc peste hotare și mai fac câte un bam. Dacă stai în țară, nu mai poți trăi normal. Practic în fiecare zi se scumpește motorina, dar salariile nu se măresc”, au declarat sătenii.

În același timp, vânzătorii spun că oamenii nu-și pot permite produsele de primă necesitate. De cele mai multe ori, se ia pe datorie.

„În timpul de față, producția nu merge, de ce are nevoie lumea, mai mult de sare, chibrituri, orez, dar nu-i în vânzare. Orezul și chibriturile lipsesc din vânzare. Nu știu cât o să mai rezistăm, lucrez doar pentru că am diabet zaharat și îmi trebuiesc bani. Cu 1 800 nu țin piept. Prețurile la mine sunt mici, eu le spun așa pentru a atrage cumpărătorul. Am auzit că deja s-au scumpit cu 50%”, a spus vânzătoarea.

Potrivit datelor statistice, anual, Republica Moldova pierde aproximativ câte 45 000 de oameni, dintre care majoritatea sunt tineri apți de muncă. Aceștia aleg să-și creeze un viitor mai bun în alte țări.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md