/VIDEO/ „Nu avem nici apă pentru păsări”. Cum se descurcă locuitorii dintr-un sat din Florești fără apeduct și cu fântânile secate

Lipsa precipitațiilor din ultimele veri i-a lăsat făra apă în fântâini pe locuitori din satul Rădulenii Vechi, Florești. Fără apeduct, aceștia sunt nevoiți să meargă câteva sute de metri tot satul pentru a-și face plinul cu apă. Acum, în loc de o singură căldare, oamenii merg la fântână cu butoaie și bidoane din plastic.

Oamenii din localitate sunt nevoiți să sape fântâinile la adâncimi foarte mari.

„Au făcut-o la 22 de metri adâncime, aceasta are undeva vreo 10-11 metri, la mine tot așa, Gheorghe a făcut-o la 17 metri, iar mai la deal este o fântână, acolo este puțină apă, pentru că nu s-a luat apă până acum. Pe deal mai este apă într-o fântână, dar restul au secat toate”.

Localnicii spun că problema apei este în sat de 15 ani, dar în ultima vreme este tot mai accentuată.

„Și râul din sat s-a uscat. Am adâncit și fântânile din sat, dar, tot nu îi apă. Iată ne ducem tuhma în altă parte de sat și aducem apă. Nu avem nici apă pentru păsări”.

„Una, două, trei, patru, cinci, asta este a șasea fântână. Aici este apă, este și mai în colo, dar este mai mult de mers. Pentru mâncare, pentru animale găsim noi și apă de ploaie”.

Anul acesta, primăria din satul Rădulenii Vechi se numără printre câștigători în cadrul programului „Satul European”. Grație celor 7 milioane de lei gâștigate, autoritățile locale planifică să finalizeze lucrările începute în 2017.

IURIE RADU, primar: „În 2017 de când am început să construim apeductul finanțat de Ministerul Mediului. Au fost instalate țevi tot satul, pe toate străzile, au fost instalate fântânile. Au fost construite bazinele de aprovizionare cu apă în marginea satului și traseul cu stația de pompare din satul Alexeevca, spre Răduleni este finalizat 90%”. 

Din cele 20 de primării din raionul Florești care au câștigat în cadrul programul națonal „Satul  Europen”, opt vor implementa proiecte de sanitație.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *