fbpx
9.2 C
Бэлць
vineri, aprilie 26, 2024

/VIDEO/ Nu ies din casă fără mască și se spală mai des pe mâini. Ce deprinderi şi-au format unii moldoveni în doi ani pandemie

Citește și:

Nu ies din casă fără mască și se spală cât mai des posibil pe mâini. Mai mulți locuitori din raionul Fălești ne-au spus că pandemia i-a facut mai disciplinați și i-a ajutat să capete noi deprinderi. De frica virusului ucigaș, oamenii spun că, de fiecare dată când vin acasă, se spală pe mâini și nu contează că nu mai sunt atât de multe cazuri de coronavirus. Chiar și acum, când s-a renunțat la unele restricții, ei spun că au tot timpul o mască la ei. Locuitori din satele Mărăndeni și Glinjeni, din raionul Fălești, menționează că s-au străduit să respecte distanța socială și preferă ca nici acum să nu se îmbulzească.

„Să stăm acasă și să fim mai cuminți. Să nu ieșim nicăieri fără mască și să păstrăm distanța. Iată masca aici. Noi mereu le avem cu noi. Măcar că acum s-au mai relaxat restricțiile, noi le avem permanent.

„Ne-am învățat că trebuie să fim puțin mai serioși și mai atenți. Mai des ne spălăm pe mâini cu săpun. Și am învățat că trebuie mereu să avem bani în casă pentru orice eventualitate, pentru un tratament, de exemplu. Că se întâmplă să nu ne ajungă bani pentru tratament.

 Această femeie spune că s-a obişnuit atât de mult să poarte masca de protecție, încât a devenit o simplă regulă pe care nu are cum să o uite. Și asta pentru că măștile încă mai sunt obligatorii în spațiile închise, dar și pentru că în doi ani de pandemie a fost peste tot cu mască.

„Fără vorbă, cu mască. Fără mască, noi nici nu ieșim. Până acum, noi nicăieri nu ne duceam fără mască, ca nu cumva să ne trebuiască. Masca, ne spălăm pe mâini, folosim dezinfectant mai des. Avem și acasă dezinfectant.

 În același mod procedează și alți locuitori din raionul Fălești.

„Să purtăm masca, în primul rând, și să ne dezinfectăm mâinile obligatoriu.”

Oamenii spun că în pandemie s-au obişnuit zi de zi nu doar cu masca și dezinfectantul, dar și cu sentimentul de frică și anxietate.

„Eu eram în străinătate și noi acolo două luni am fost închiși complet în carantină. Nu aveam voie să mergem nicăieri. Ne-am deprins să trăim cu frică, aveam chiar și depresie.”

Din cauza pandemiei, oamenii spun că s-au înstrăinat, pentru că nu se mai întâlnesc atât de des de frică să nu se îmbolnăvească sau să transmită virusul.

„Nu e bine. Din cauza pandemiei, oamenii au început să fugă unul de altul. Pandemia a început despărțirea oamenilor. Da vedeți și singuri ce se întâmplă.

De la începutul pandemiei, 222 de locuitori din satul Mărăndeni s-au infectat cu noul coronavirus, iar 6 și-au pierdut viața. În satul Glinjeni, s-au îmbolnăvit 192 de oameni şi, din fericire, nimeni nu a decedat.

Medicii spun că nu trebuie să ne relaxăm şi să repectăm în continuare nişte reguli simple şi importante care ne ajută să prevenim răspândirea coronavirusului, chiar dacă în ultima perioadă a scăzut numărul de cazuri de COVID-19, pentru că pot preveni și alte boli infecțioase.

IURIE BOBU, coordonator CSP Fălești: „Pentru a preveni răspândirea infecției COVID-19, este necesar de purtat masca de protecție, să respectăm regulile de igienă a mâinilor, să respectăm igiena respiratorie și să respectăm distanța socială. Deci, și în încăpere este necesar să se facă igienizarea spațiilor cu utilizarea dezinfectanților, aerisirea încăperilor și instalarea la intrare, în locuri vizibile, a dozatoarelor cu dezinfectant pentru mâini.

Totuși, medicii spun că vaccinarea anti-COVID este cea mai eficientă și salvează vieți. Odată imunizați, în cazul în care ne îmbolnăvim, vom face o formă ușoară de boală. De la începutul pandemiei, peste 30 la sută dintre moldoveni s-au vaccinat cu schema completă.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Operațiune comună Republica Moldova și România: O însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul SA ”Mioara” din mun. Bălți

Operațiune comună a ofițerilor CNA și ofițerilor din România a fost desfășurată dintr-un dosar de spălare de bani, rezultat...

/VIDEO/ O femeie din Cahul, reținută pentru că ar fi comandat asasinarea fostului soț. Era gata să achite 20 de mii de euro

Ofițerii INI și procurorii PCCOCS, anunță reținerea unei femei din Cahul de peste 50 de ani, pentru comandarea asasinării...
  sursa: cursbnm.md