fbpx
13.1 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Nu vor să muncească pentru salarii mici. 50 de șomeri, înregistrați la Bălți, de la începutul anului

Citește și:

Rata șomajului este în creștere, asta chiar dacă, în acest an, avem mai multe locuri vacante decât cereri de angajare. Potrivit specialiștilor aproape 40 la sută din cei aproximativ 1 250 de șomerii înregistrați anul trecut de Direcția Ocuparea Forței de muncă din Bălți au până la 35 de ani. Tinerii din nordul țării preferă să stea acasă, decât să muncească pentru bani puțin, spun specialiștii.

Ilie Chițac, șeful Direcției Ocupării Forței de Muncă din Bălți susține că majoritatea persoanelor care s-au înregistrat anul trecut în calitate de șomeri au primit câte o ofertă de angajare, doar că au refuzat-o.

ILIE CHIȚAC, șef Direcția Ocuparea Forței de Muncă, mun. Bălți: „Refuzul șomerilor din aceste îndreptări, 1082, 603 au fost refuzul șomerilor, refuzul angajatorilor a constituit 248. Au venit pur și simplu pentru a primi certificate. 441 de persoane au primit aceste certificate.”

În 2021 în mun. Bălți au fost înregistrate peste 820 de locuri vacante. Cel mai solicitat domeniu este industria textilă, unde au fost oferite 367 de posturi disponibile de lucru. La fel la mare căutare au fost șoferii, gardienii dar și electrosudorii.

Ilie Chițac menționează că 30 la sută din șomerii înregistrați de la începutul anului curent au studii superioare.

ILIE CHIȚAC, șef Direcția Ocuparea Forței de Muncă, mun. Bălți: „După cum vedeți statistica, 216 de persoane cu studii superioare au fost înregistrate în anul precedent. Anul acesta, în luna ianuarie deja avem 15 persoane cu studii superioare înregistrate în baza de date cu statut de șomer.”

 Bălțenii au declarat că din cauza salariilor mici tinerii preferă să muncească peste hotare, alții,  însă, au spus că generația care vine nu mai vrea să lucreze, ci să primească totul de-a gata.

„Presupun că pentru salariul pe care conducerea noastră îl oferă, tineretul nu-și poate procura nici casă, dar și scumpirile îi determină să plece peste hotare.”

„Dar nici nu prea sunt locuri, eu văd chiar la noi la lucru. Nu e nici plătit așa cum trebuie, așa, mă rog.”

„Sunt de părere că tineretul nostru vrea totul și deodată. Vor salarii, dar nu și să lucreze”, au spus oamenii. 

Din numărul total de șomeri înregistrați în 2021, femei sunt 635, iar bărbați – 615, dintre ei doar 231 au fost angajați în câmpul muncii. În acest an Direcției Ocupării Forței de Muncă din Bălți a înregistrat deja peste 50 de persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Rusia acuză Statele Unite că „sunt direct implicate” în războiul din Ucraina. Ce a stârnit furia Kremlinului

Kremlinul susţine că livrarea de rachete americane ATACMS Ucrainei nu va schimba nimic în desfășurarea războiului, după ce Washingtonul...

Ministerul Muncii și Protecției Sociale: 10 mai va fi zi lucrătoare

Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări legate de regimul de muncă în ziua de 10 mai, în...
  sursa: cursbnm.md