fbpx
14 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 20, 2024

/VIDEO/ Numărul bolnavilor de tuberculoză, în creștere. Pandemia de COVID-19 i-a lipsit pe pacienți de unele servicii

Citește și:

Pandemia de coronavirus și restricțiile epidemiologice le-au îngrădit bolnavilor de tuberculoză accesul la serviciile medicale. Cel puțin așa s-a întâmplat la Bălți, unde spațiul în care erau internați bolnavii de TB a fost transformat în secție COVID. După ce pandemia a scăzut din intensitate, medicii au constatat că numărul celor care au tuberculoză este mai mare decât cel din statisticile oficiale din ultimii ani. Îngrijorător este și faptul că doar în primele cinci luni ale acestui an, la Bălți, se atestă o creștere cu 17 la sută a cazurilor de tuberculoză față de aceeași perioadă a anului trecut, jumătate dintre ele fiind forme grave de boală.

PETRU ALEXANDRIUC, Șeful Secției Ftiziopneumologie Spitalul Clinic Bălți: „Situația privind tuberculoza în municipiul Bălți e destul de încordată.”

Din cauza pandemiei, oamenii au amânat vizita la medic chiar dacă au avut mai multe simptome, inclusiv dificultăți de respirație, și s-au simțit rău. Adresarea tardivă a dus la forme distructive ale bolii.

„Am început a tuși și aveam foarte mari slăbiciuni. Am făcut toate testele la Covid, la tot ce mi-a dat medicul. Și medicul m-a controlat pur și simplu, și a spus că posibil să ai boala asta, dar trebuie de făcut radiografia. Trebuia să fiu internat în prima zi, dar eu nu eram pregătit, nu aveam nimic cu mine și am scris cerere că nu sunt gata și am semnat să vin a doua zi.”

„În familia noastră nu a avut nimeni tuberculoză. Numai eu la acești ani, Doamne! Amețeam și parcă aveam slăbăciuni, dar temperatură nu aveam. Zic: “Doamne, a picat!” Tot auzeam la televizor, m-oi duce și mă va aduce acasă, m-oi duce pe picioarele mele și mă vor aduce înainte. Și pandemia aceasta… Nu dădea voie la punctul nostru medical în sat, nici nu te primea, numai te duceai până afară și gata. Nu te primeau, pentru că era pandemie.

Unii au ajuns la medic doar atunci când tusea a devenit insuportabilă.

„Am început a tuși și tusea asta m-a ținut pe mine mult, aproape vreo două luni, nu mai mult. Zic nu mă duc nicăieri că este asta, boala asta, cum îi spune, pandemia asta, Covid. Și nu m-am dus nicăieri, am stat așa. Am stat, am stat și apoi m-am dus la doctorul din sat. Totuși m-am temut de pandemia aceasta. Zic eu știu ce boală acum este, nu mă duc nicăieri. Așa și am stat și am tușit până copii mi-au spus că trebuie să ne ducem la spital.

Medicii recunosc că în pandemie sistemul medical a fost suprasolicitat, ceea ce a făcut practic imposibilă depistarea sau prevenirea cazurilor de tuberculoză.

PETRU ALEXANDRIUC, Șeful Secției Ftiziopneumologie Spitalul Clinic Bălți: „În 2020, nu aveau posibilitatea de a depista, era problemă cu depistarea tuberculozei. Acum s-a eliberat și medicina primară, și au posibilitatea de a examina la timp bolnavii care se adresează cu patologii pulmonare.”

Medicii se așteaptă ca numărul cazurilor de tuberculoză să crească în continuare.

În 2020 și 2021, în Bălți s-au înregistrat câte 54 de cazuri noi, cu 28 la sută mai puțin decât în 2019, când am avut 71 de cazuri. Iar în primele 5 luni ale anului curent avem deja 13 cazuri noi de tuberculoză, 50 la sută dintre ele fiind grave.

PETRU ALEXANDRIUC, Șeful Secției Ftiziopneumologie Spitalul Clinic Bălți: „În 2020, micșorarea incidenței pe tuberculoză nu era reală, fiindcă în pandemie aproape toată medicina era ocupată cu Covid-ul și bineînțeles că nu au avut posibilitatea pacienții să fie examinați la timp.

Reprezentanții Asociației Obștești “Societatea Moldovei împotriva Tuberculozei” susțin că în acest an la nivel național, ponderea cazurilor noi distructive este de 41%, iar în municipiul Bălți este de peste 50 la sută. 

OXANA RUCȘINEANU, director executiv A.O. Societatea Moldovei împotriva Tuberculozei: „Din cauza pandemiei de Covid, rata de depistare a scăzut dramatic și asta este factorul cel mai tulburător pentru societate. Pentru că scăderea nu atestă un semnal bun în condițiile când știm că în societatea Republicii Moldova există tuberculoza și faptul că în contextul pandemiei Covid, persoanele din grupurile de risc, persoanele social-vulnerabile, de fapt, au avut un acces redus la asistența medicală primară. S-a finalizat cu o creștere a numărului de cazuri cu tuberculoză.”

Departamentul de Ftiziopneumologie al Spitalului Clinic din Bălți și-a sistat activitatea pe data de 4 octombrie 2021. Bolnavii de tuberculoză au fost tratați ambulator sau trimiși la spitalele din Chișinău și Vorniceni, iar în locul acestora au fost plasați cei infectați cu noul coronavirus. Secția a fost redeschisă pe 1 martie 2022. Acum, aici sunt internați 28 de bolnavi.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

A abandonat marfa de circa 600.000 de lei și a fugit

Ofițerii Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal, acționând în baza informației operative pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, raionul...

Fata de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionul Telenești

Ana-Maria, tânăra însărcinată în a 6 lună, care a dispărut la Orhei, a fost găsită fără suflare în raionuL...
  sursa: cursbnm.md