/VIDEO/ O grădiniță din raionul Fălești se închide. Nemulțumiți, părinții au blocat intrarea în instituție

Scandal la grădiniția din satul Suvorovca, raionul Fălești. Mai mulți părinți s-au adunat în fața instituției pentru a le cere socoteală autorităților, care scoteau mobilierul din clădire, pentru a-l duce la grădinița din satul vecin. Acolo unde vor fi transferați și cei 22 de copii de aici. După ce aleșii locali au decis să închidă instituția preșcolară.

Serghei Pascari are trei copii. Bărbatul a blocat intrarea în instituție cu mașina personală.

SERGHEI PASCARI, locuitor al satului Suvorovca, r. Fălești: „Fără permisiunea oamenilor, părinților care dau copiii la grădiniță, au decis, ca această grădiniță să fie închisă, iar activitatea să fie continuată la grădinița din satul Pompa. Am aflat de la directoare că a fost trimis un tractor ca să scoată toate lucrurile din grădiniță și să fie transmise la Pompa”. 

Părinții au aflat doar în această dimineață că grădinița din localitate nu va mai activa. Ei recunosc că instituția nu are cele mai bune condiții, dar oricum sunt împotriva închiderii.

„Închid doar grădinița noastră, de ce așa, dacă aici sunt mai mulți copii, cândva aduceam apă fiecare de acasă, pentru că aici apă nu e, dar toți erau de acord, nimeni nu avea nimic împotrivă, important ca grădinița să lucreze”. 

„În secret, au convocat consiliul la Pompa, au votat și au închis. Nici un părinte despre asta nu a știut. Așa nu este corect. Noi avem mai mulți copii, dar nu putem participa în viața lor”. 

„Suntem împotrivă ca să se închidă grădinița. Au promis că nu ne vor închide, dar se vede că au decis pentru toți și au închis”.

Grădinița a fost deschisă în 2016, în sediul fostei școli din localitate. Conform deciziei consilierilor locali, din 1 septembrie 2022, filiala din satul Suvorovca va fi lichidată.

LUDMILA TCACIUC, directoarea grădiniței: „Datorită părinților s-au creat condiții acceptabile pentru copii, dar nu erau toate condițiile. După aceasta, mai puțini copii frecventau, iar cheltuielile se majorau. Am avut pierderi bugetare anul trecut, primăria ne-a ajutat și în acest an avem pierderi de 190 de mii. Această întrebare s-a ridicat de mai multe ori, anul trecut odată la consiliu și în acest an de două ori.  Dar când am ajuns la limită și nu se mai putea, lipsa banilor, am decis să închidem grădinița și să facem una comună, unde sunt toate condițiile pentru copii”.

ROMAN GORACIOC, primarul comunei Pompa, raionul Fălești: „Avem aceleași probleme ca și în alte primării. Nu avem destule resurse pentru a întreține grădinița. Până la moment avem înregistrată doar o singură grădiniță, dar de fapt sunt două. Una de bază și o filială aici în Suvorovca și din an în an tot mai multe resurse nu ajung. Noi nu putem întreține două grădinițe de aceea am luat asemenea decizie. Dacă se închidea în Pompa grădinița, era aceeași nemulțumire, s-a închis aici, deja aici e nemulțumire”. 

Grădinița din satul Suvorovca este frecventată de 22 de copii, iar cea din Pompa de 15 copii.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.