/VIDEO/ Osemintele militarilor germani, deshumate într-un cimitir din Bălți

În cimitirul evreiesc din Bălți ar putea fi identificate osemintele prizonierilor germeni, înmormântați în gropi comune pe vremea celui de al doilea Război Mondial. În acest sens, serviciul german de reînhumare a semnat cu întreprinderea municipală Direcția Reparații și Construcții Drumuri un acord care îi permite efectuarea săpăturilor pe teritoriul cimitirului. Toate cheltuielile vor fi suportate de către germani.

SERGHEI JURAVEȚ, director Î.M. ,,DRCD”, Bălți: „Aici se vor efectua lucrări de deshumare a rămășițelor ostașilor prizonieri germani căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Ei vor,  organizația germană din Republica Moldova, care se află sub patronajul Republicii Federale Germane, cu permisiunea autorităților din Moldova, fac deshumarea, cu scopul de a îi înmormânta în alt loc.”

Osemintele deshumate vor fi transportate la Chișinău și înmormântate în Cimitirul Militar.

RUSLAN VOLOȘIN, colaborator al serviciului german de reînhumare: „În 2014 au fost în parcela dată efectuate deshumări. S-au deshumat în jur la 50 de oseminte și acum urmează să continuăm lucrările de sondare și identificare a mormintelor prizonierilor de război. Osemintele au fost reînhumate la Cimitirul Militar din Chișinău și acum au parvenit informații mai concrete că anume în acest loc au fost înhumați câteva mii de prizonieri.”

Mormintele civile vor rămâne intacte, specialiștii vor săpa doar spațiile dintre acestea, lăsând minim câte jumătate de metru de la fiecare mormânt.

RUSLAN VOLOȘIN, colaborator al serviciului german de reînhumare: „În urma sondărilor urmează să depistăm, pentru că nu putem spune cu exactitate unde au fost morminte. Vedeți cum s-a schimbat situația, în 1944 aici era doar cimitir de prizonieri, acum totul este suprapus cu morminte civile. Urmează, în locurile unde ni se permite sondarea să efectuăm lucrări și să îi deshumăm.”

La final, întreprinderea municipală în gestiunea căreia se află acest cimitir va lua în primire spațiile unde au fost făcute săpături.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.