fbpx
7.3 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 27, 2024

/VIDEO/ Pandemia de COVID-19 „a ajutat” spitalele. Instituțiile medicale din nordul țării, dotate cu echipament medical, folosit acum pentru pacienții cu alte boli

Citește și:

Au început lupta cu virusul aproape fără protocoale, echipamente de protecție și utilaje medicale. Medicii au învățat din mers ce este COVID-19. Tot din mers, au fost dotate spitalele, iar unele au deja Secții moderne de Terapie Intensivă. După doi ani de pandemie, când lucrurile au revenit la normal, echipamentul medical în care s-a investit este folosit pentru a acorda asistență medicală mai bună pacienților cu alte boli.

 

„Eu trebuie să stau cu ochii la gura pacientului, ca să văd unde să introduc tubul. Cu acest aparat, eu pot să fac acest lucru fiind departe de aerosoli. Eu stau, văd și intubez. Sunt protejat, nu stau la nasul lui.”

La fel ca majoritatea instituțiilor medicale din țară, Spitalul Raional Glodeni nu a fost pregătit la începutul anului 2020 să facă față pandemiei de COVID-19. Nimeni de aici nu s-a așteptat că instituția va fi nevoită să interneze sute de pacienți într-o singură zi. Secția de Terapie Intensivă nu a mai fost până atunci atât de solicitată. Medicii și-au dat seama că fără echipamentul medical necesar, le va fi foarte greu să le acorde bolnavilor asistența medicală corespunzătoare. Așa cum Covid-ul a afectat cel mai mult căile respiratorii, de urgență a fost modernizată rețeaua de oxigen din spital. Anterior, doar 20 de pacienți puteau să primească oxigen centralizat, din butelii. Datorită stației, acestea nu mai sunt folosite, iar oxigenul ajunge la pacienți la fel ca în spitalele moderne din alte țări. În plus, a crescut până la 43 numărul bolnavilor care pot fi asigurați cu oxigen în acelați timp. Investiții s-au făcut și în Secția Terapie Intensivă. Investițiile la Spitalul Raional Glodeni se ridică la aproape trei milioane de lei. Au contribuit atât autoritățile noastre, cât și donatorii străini.

„ GHEORGHE BRÎNZĂ, șef Spitalul Raional Glodeni: „Am venit cu un demers către Consiliul Raional, care este și fondator și ne-au achitat factura integrală la patru paturi funcționale pentru Secția de Terapie Intensivă, fiindcă noi funcționăm pe patru paturi, la două ventilatoare și un videolaringoscop. Ulterior am primit 40 de concentratoare, o parte din ele au fost donație. Era problema că se infectau anesteziologii în momentul când intubau pacientul grav, respectiv au fost distribuite la toate spitalele cuburi din sticlă, ca să nu disperseze aerosolii în toată camera”. 

Investiții de milioane s-au făcut și în Spitalul Clinic Bălți. Fără experiență în tratarea bolnavilor de COVID-19 și fără instruirile necesare, pe 28 martie 2020, medicii de aici au internat primul pacient testat pozitiv. Pandemia a accentuat și mai mult lipsa echipamentului medical.

ALA CONDREA, director adjunct SC Bălți: „Am intrat în pandemie, în acest val puternic, totalmente nepregătiți, mă refer la utilaj, la echipamente, la serviciul de terapie intensivă, la asigurarea pacientului cu oxigen calitativ”.

Situația privind dotarea spitalului cu echipamentul necesar pentru tratarea oamenilor infectați cu noul coronavirus s-a rezolvat pe parcurs. În doi ani de pandemie, instituția medicală a primit 40 de ventilatoare, 50 de monitoare pentru supravagherea stării de sănătate a pacienților, 50 de pompe de infuzie cu ser și 160 de puncte de oxigen. Capacitatea Secției de Terapie Intensivă a spitalului din Bălți s-a mărit în pandemie de la 70 până la 110 paturi. O bună parte din echipamentul medical a fost utilizat pentru dotarea unei secții COVID, iar acum este folosit pentru tratarea bolnavilor de tuberculoză.

ALA CONDREA, director adjunct SC Bălți: „A fost o luptă extraordinar de complicată, de grea. Dar pe parcurs, datorită colegilor de la Organizația Mondială a Sănătății, datorită implicării Ministerului Sănătății, pe care o avem și astăzi, noi am ajuns ca să putem „discuta” cu virusul. Vaccinul, care ne-a adus o siguranță extraordinară, protocoalele, care au fost schimbate din mers. Am început doar cu un punct, salon de terapie intensivă pentru pacienți cu COVID, unde din mers am montat două puncte de oxigen, fără ventilator”. 

Și Spitalul Raional Sîngerei s-a ciocnit, la început de pandemie, de lipsa echipamentelor de protecție, dar și a aparatelor performante, necesare pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19.

VASILE MALCOCI, director interimar Spitalul Raional Sîngerei: „Referitor la aparatele de ventilație artificială, am avut două. Pe parcurs, Consiliul raional ne-a procurat încă unul, am cumpărat și o mașină de anestezie. Concentratoare de oxigen, noi aveam vreo trei, pe parcurs am primit de la minister şi avem acum 20 de concentratoare. Eram foarte rău dotați cu mănuși, măști. Au fost cazuri când cumpăram masca cu 3-4 lei, eram bucuroși măcar să le găsim. De calitate nici nu vorbim, de calitate foarte joasă”. 

În ultima săptămână, în ţară, 227 de persoane au fost testate pozitiv la COVID-19, iar 7 au pierdut lupta cu virusul.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md