/VIDEO/ Piața centrală, inundată cu fructe de sezon. Unde au dispărut cireșele în acest an

Coapte, mirositoare și suculente, dar cel mai important autohtone.  Tarabele din Piața Centrală din municipiul Bălți sunt pline cu căpșune din țara noastră. Iubitorii de fructe sezoniere pot cumpăra și caise la un preț de 80 de lei kg, dar care sunt aduse tocmai din Grecia.

Majoritatea căpșunelor din piață sunt aduse de la Soroca, iar prețul pentru un kg începe de la 65 de lei și poate ajunge la 85 de lei.

„La ce preț?

– 80 de lei.

-Este de-a noastră? Moldovenească?

-Desigur, Soroca.

-Cumpără oamenii?

-Așa câte puțin. Nu ca în ceilalți ani, mai modest. În general, oamenii așteaptă încă câteva săptămâni ca să se mai ieftinească”.

Chiar dacă în piață se pot cumpăra caise din Grecia, cireșele sunt de negăsit. Nu sunt nici de import și nici autohtone. Comercianții spun că de vină este vremea rece din acest an, iar cireșele se vor coace puțin mai târziu comparativ cu anii precedenți. Nici cele de import nu se găsesc pe tarabe, din cauza prețului exagerat.

„-Dar cireși sunt?

-Nu am adus încă cireși pentru că sunt foarte scumpe. Am auzit prin piață că sunt la 300 de lei kg, cele aduse.

-Dar ale noastre?

– Ale noastre încă nu-s”.

Oamenii spun că prețurile sunt foarte mari.

„Am vrut să cumpăr, dar mă duc să caut mai ieftine. Sunt scumpe, foarte tare”.

„Foarte mari prețuri. Absolut la tot. Cumpărați? –Foarte rar, nu ne permitem”. 

Cei care cumpără spun că, în pofida prețurilor mari, vor să își mai alinte papilele gustative.

„Cu cât ați cumpărat? – Cu 65. Scumpușor, dar ce să facem, altă alegere nu avem. Dacă suntem acasă, cumpărăm. Ați gustat? –Deja a doua oară cumpăr și îmi place, avem nevoie de vitamine. Prima era de la Soroca, dar asta nu știu a cui este, scrie Moldova”.

„Desigur că este scump pentru salariile noastre, este scump, dar cumpărăm, nepoților. Cu cât ați cumpărat? –Cu 80 de lei, de-a noastră moldovenească”.

„Cu 25 de lei am luat un pahar mic. Cum vi se par prețurile? –Scumpușor, dar vrem și noi să mai gustăm câte ceva. Ați cumpărat pentru prima data? –Da”.

Potrivit comercianților, în doar două săptămâni, prețul fructelor va scădea în jumătate odată cu apariţia pe piaţă a fructelor din plantaţiile descoperite.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *