fbpx
7.9 C
Бэлць
sâmbătă, aprilie 27, 2024

/VIDEO/ Plus un zâmbet, plus un soare. Ce știu bălțenii despre copii diagnosticați cu Sindromul Down

Citește și:

Copiii soarelui –  îi recunoaştem uşor după ochii migdalaţi şi fericirea din ei. Micuții care s-au născut cu Sindromul Down, o schimbare genetică, nicidecum o boală, asa cum cred mulţi. Anual în lume, pe data de 21 martie este sărbătorită „Ziua Mondială a Sindromului Down”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a societății. Întrebați dacă știu ce este Sindromul Down, puțini locuitorii din nordul țării au știut să răspundă.  

„Sunt copiii care se nasc cu defecte. Ei tot sunt oameni și ei își vor dori un loc de muncă, iar atunci când primesc o atitudine proastă, ei înșiși se pierd.”

„ Sunt tot oameni și ei.”

„Știu, ei sunt copiii soarelui, știu despre ei. Niște copii foarte liniștiți, luminoși. Noi trebuie să-i ajutăm, pentru că ei sunt un pic mai diferiți decât alți copii, trebuie să-i ajutăm. Urmăresc la televizor cum ei dansează…”

„O maladie la nivel genitic. Copiii noștri sunt toți diferiți în principiu, nu importă alb, negru sau dawn, nu are nicio importanță.”

Potrivit locuitoriilor din nordul țării în lipsa unor servicii și condiții pentru copii cu acest sindrom, părinții sunt cei pe a căror umeri cade toată povara socializării și incluziunii micuților în societate și din acest motiv ei trebuie susținuți.

„Totul depinde de noi, de părinți, acești copii au nevoie de foarte multă atenție, au nevoi de îngrijire. Cu grijă și iubire, acest sindrom nu este atât de strașnic precum pare la prima vedere. Acești copii sunt copiii soarelui, ei își pot face și prieteni, dar tptul depinde de societate, Dacă societatea îi acceptă, ei au un viitor foarte frumos.”

„Sindromul Down este o maladie foarte dificilă, de ea suferă foarte  mulți copii, îmi pare foarte rău de ei. Practic această maladie nu se tratează. La viața au dreptul toți, nimeni nu este competent să decidă soarta cuiva și mai ales a copiilor.”

„Este o maladie a copiilor. Are același suflet ca și oricare alt om, doar că este greu, le este greu părințolor și lor, dar trăiesc oamenii. Nu trebuie să ne dezicem de ei, dar…”

Unul din 800 de nou-născuți este diagnosticat cu această modificare genetică ireversibilă care produce diverse dizabilități și probleme medicale asociate. Cei diagnostigați cu trisomia 21 pot trăi până la 60-65 ani, putând efectua munci ușoare sau medii, iar mulți dintre ei au un talent particular în domeniul artistic.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

/VIDEO/ Grindina a făcut prăpăd în raionul Soroca. Locuitorii din Cureșnița, disperați

Grindina de ieri a stricat toate culturile din grădinile gospodarilor din Cureșnița, Soroca https://youtu.be/OKOOt6HaUi8 „Ea deja se va usca, o să...

Activitatea Guvernului în 2024, în nordul țării

Astăzi în studioul TV Nord îl avem pe Vladimir Rusu, șeful Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat cu...
  sursa: cursbnm.md