/VIDEO/ Povestea soldatului rus care după 5 minute de război a trecut de partea ucrainenilor

Are 30 de ani și vine din Urali. Tanchistul rus nu a avut nevoie decât de cinci minute de luptă pentru a înțelege că e de partea răului. Acum spune că micul lui vis este să primească cetățenia ucraineană, dar pînă atunci luptă pe front cu camarazii lui împotriva connaționalilor ruși din „țara minciunii”, scrie newstrack.ro. 

Rusul, a căprui identitate nu este divulgată, a intrat în armată după divorț. Auzise că se câștigă mai bine și a mers la comisariat unde a cerut să fie trimis în nordul Rusiei. Își făcuse planul ca din soldă, în câteva luni să-și achide datoriile și să ia viața de la zero.

Singura lui problemă a fost că, în loc să ajungă în nordul Rusiei, s-a trezit în nordul Ucrainei. Pe tanc. Un T-80, despre care rușii spun că merge cu orice fel de combustibil și că e echipat cu motor de elicopter, dar despre care tanchistul spune că nu e un supe-tanc cum îl descrie propaganda. „Se strică repede, e foarte zgomotos…”

La război a participat cinci minute, cât a durat să iasă din tancul lovit de o mină sau o rachetă și să fugă. A realizat că indiferent de direcția în care o ia tot în Ucraina e. Nimeni nu a răspuns la apelurile sale prin cumunicațiile armatei ruse. S-a simțit abandonat. Era noapte și a realizat că Rusia nu merită să lupte pentru ea. „O țară a minciunii. Cât răiești acolo nu realizezi, de-abia din afară îți dai seama că ai trăit o viață în minciună”. Este îngrozit de atrocitățile comise de conaționalii săi și tot speră ca rușii de rând să se revolte și să înlăture regimul Putin.

În fine, zorii zilei l-au prins cu decizia luată. O decizie grea, dat fiind că li se spusese că ucrainenii îi torturează pe prizonieri și apoi îi ucid. Avea trei grenade la el și inițial se gândise să se arunce în aer… În cele din urmă a însăilat un steag alb din hârtie igenică și a plecat să se predea primei grupe de militari ucraineni care-i iese în cale.


Era o noapte cu lună plină, deci steagul său putea fi văzut, spune el. Și a fost văzut de o grupă a Batalionului Skala. Spune că îi va rămâne toată viața recunoscător comandantului. Ucrainenii l-au întrebat ce e cu el și apoi a fost supus unui interogatoriu. L-au hrănit și i-au dat haine… Nu îi venea să creadă și realiza încă odată cât de fals este totul în Rusia…

Acum este deja membru al batalionului. Spune că spre deosebire de unitățile rusești, unde sunt tratați cu răceală, aici este ca o mare familie. „Stau mereu cu grijă când băieții pleacă în misiune și sufăr când camarazi de-ai mei sunt uciși…”

Rolul lui, dat de comandant, este să repare echipamente militare, în special tancuri rusești pe care, după ce le face o inspecție tehnică sumară, decide care pot fi reparate și care trebuie să fie dezafectate (piese de schimb, armamentul detașabil).

Întrebat ce vrea să facă în viitor, spune: Micul meu vis este să obțin cetățenia ucraineană”.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

One thought on “/VIDEO/ Povestea soldatului rus care după 5 minute de război a trecut de partea ucrainenilor

  • 20.09.2022 la 08:45
    Permalink

    Trădătorii de Patrie trebuiesc exterminați!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.