/VIDEO/ Pregătirea pentru vaccinarea împotriva COVID-19

Vaccinul împotriva COVID-19 este cel mai eficient instrument privind controlul și stoparea pandemiei, împreună cu testarea eficientă și respectarea măsurilor de prevenire a infectării. Vaccinarea este unica șansă pentru a preveni infectarea cu virusul SARS-COV-2, formele grave de boală și decesele.

Dacă ai decis să te vaccinezi, trebuie să știi că înainte de a merge la medic pentru a administra serul, e cazul să te pregătești respectând mai multe recomandări. 

Ce trebuie să fac înainte de vaccinarea împotriva COVID-19?
Poți să mănânci și să bei apă înainte să te vaccinezi. Se recomandă să eviți consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități mari, cu 48 de ore înainte de vaccinare. Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, alcoolul slăbește sistemul imunitar, în special când e consumat excesiv. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să bei 1-3 unități de alcool, este bine să nu amâni și să mergi să te vaccinezi conform programării.
Dormi bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar.
Nu este recomandat să iei paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru a preveni eventuale efecte adverse ale vaccinului. Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

La fel ca în cazul oricărei vaccinări, după imunizarea împotriva COVID-19 pot apărea reacții la vaccin și efecte secundare. Acestea survin, de obicei, la scurt timp după vaccinare și durează câteva zile. Cel mai des, este vorba despre durere la locul injecției de pe braț. Mulți oameni se simt obosiți, au dureri de cap sau prezintă stare ușor febrilă după vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?
Poți să mânci și să bei apă după ce te-ai vaccinat.
Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să eviți consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare. În cazul în care te doare brațul în care ți s-a administrat vaccinul, aplică un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.
Dacă ai stare febrilă, bea multe lichide.
Poți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap. Sună doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să revin la serviciu după ce m-am vaccinat?
Da, după vaccinare poți să mergi la muncă atâta timp cât te simți bine. Dacă te doare tare brațul în care ți s-a făcut injecția, poți întâmpina dificultăți la ridicarea obiectelor grele. Dacă te simți foarte obosit, evită să conduci. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului. Toată informația despre procesul de vaccinare din țara noastră poate fi accesată pe pagina web: www.vaccinare.gov.md. 

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *