/VIDEO/ „Prețul unui ghiozdan variază între 150 și 1500 de lei”. Cât costă să pregătești un copil pentru școală

Minim 2000 de lei. Atât trebuie să scoată părinții din buzunare pentru a-și echipa copiii pentru începutul noului an școlar. Așa cum până la 1 septembrie au rămas zile numărate, vânzătorii de la piața centrală și-au expus marfa pe tarabe și își așteaptă cumpărătorii.

Atât rechizitele școlare cât și articolele vestimentare s-au scumpit de două sau chiar trei ori în acest an.

„Oamenii sunt în șoc de prețuri, și noi suntem șocați, de fiecare dată sunt prețuri noi, nu reușim să le scriem, să le ținem minte, uitați-vă am aici tot scris. Caietele costă de la 2 lei până la 18, creioanele 25, 70, 140, 200, sunt prețuri diferite, depinde de marcă, cantitatea culorilor.”

„Prețurile s-au majorat, de două ori s-au ridicat, e greu acum să vinzi. Au fost caietele simple un leu, acum costă doi lei. Stilourile simple au fost un lei, acum tot sunt doi lei.”

Din cauza prețurilor ridicate, părinții sunt nevoiți să cumpere doar strictul necesar.

„Deocamdată puțin niște stilouri, niște învelitori. Mai avem câte ceva de anul trecut, ne bazăm mai mult pe caiete, stilouri, creioane. Ar fi bine totul să fie mai ieftin, dar nu decidem noi, decid cei de sus, care ne pun prețurile în față și noi trebuie să facem față cumva.”

„Exagerate față de anul trecut, dar dacă ne trebuie cumpărăm. Caiete, pixuri, tot ce e necesar pentru școală. La trei copii am ajuns și peste mia de lei. Așa că azi sunt ultimele cumpărături am făcut.”

„Caiete, pixuri, agende. Am câteva caiete, dar au nevoie de mai mult, agende încă nu au, geantă pentru unul a cumpărat, pentru unu nu. Foarte scump, pentru un caiet 10 lei, îmi cer scuze.”

Chiar dacă prețurile uniformelor școlare este mai mare în an, comercianții afirmă că numărul articolelor vândute a crescut.

„Vindem cămăși bărbătești, pentru adolescenți, au fost aduse pentru școală deja. Pentru școală se cumpără, puțin prețurile sunt mai mari în comparație cu anul trecut. Dar oricum se cumpără și îmbracă copii. Cămășile pentru copii în general costă 280 – 300 de lei.”   

„Sunt pantofi de 400, 300, 350, diferite prețuri. Cumpără părinții pentru copii? – Deocamdată încă nu. Nici nu știu, cu așa prețuri la tot, oamenii pur și simplu nu au bani.”

Pentru un caiet simplu, cu 12 foi părinții achită minim doi lei, iar pentru unul cu 24 de foi și mai mult de la opt lei. O agendă, un pix, un penar și 10 învelitori ar costa în medie 165 de lei. Ghiozdanul poate fi cumpărat de la 150 de lei pentru un până la 1500 de lei. În cazul fetelor, o uniformă ar costa cel puțin 810 lei, iar în cazul băieților ar porni de la 850 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *