fbpx
8.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Prețurile mari sau sănătatea? Ce îi face pe bălțeni să renunțe la fumat

Citește și:

Se gândesc din ce în ce mai mult la sănătate. Tot mai mulți bălțeni spun că renunță sau au renunțat la fumat. De „Ziua Mondială fără Tutun”, echipa TV Nord a mers în centrul orașului Bălți pentru a discuta cu oamenii despre atitudinea lor față de tutun și nicotină. Majoritatea intervievaților ne-au declarat cu mâna pe inimă că nu mai fumează de ceva timp sau că nu au făcut-o niciodată. Asta în timp ce, potrivit datelor Ministerului Sănătății, peste 5200 de moldoveni mor anual din cauza fumatului, iar un sfert din populația țării este dependentă de acest viciu.

„De ce eu nu fumez, nu-mi place, nu este gustos, sunt iubitoare de dulce, iar țigara nu este gustoasă, nu este plăcută. Când sunt stresată nu mă alin cu țigara, dar cu torturi”.

„Eu fumam, dar am lăsat, asta a fost încă în tinerețe. Sănătatea este cea mai importantă, mai importantă decât țigările”. 

„Nu am învățat de mic să fac asta și nu fumez. Nici nu m-a atras niciodată, în armată chiar îmi dădeau, nici atunci nu am fumat”.

„Întâi de toate, asta este sănătatea, iar în al doilea rând, este un viciu care te înrobește și îți golește și buzunarul, îți taie din sănătate, din toate cele sănătoase”.

După ce a fumat decenii la rând, bărbatul din imagine recunoaște că de șapte ani nici nu se uită în direcția țigărilor. Spune că renunțat la fumat din propria inițiavă, după ce au început problemele de sănătate.

„Fumați?

-Nu.

-De ce?

– Am lăsat. De șapte ani.

-Ce va făcut să faceți acest lucru?

-Vreau să respir aer curat”.

Fumătorii înrăiți spun că nu ar putea renunța așa ușor la acest viciu.

„Eu, da.

-De ce?

– De mult timp. Cred că am vreo 35 de ani. Lăsam și iar mă apucam, este deja o deprindere.

-De la câți ani fumați?

-De la 9.

-Nu vă pare rău?

– Nu îmi pare rău de nimic, viața a trecut, de ce să îmi pară rău”.

„Dmv. fumați?

-Da.

-De cât timp?

-Foarte mult.

-De ce ați început să fumați?

– Așa mi-a plăcut. El nu face nimic rău, nu mă încurcă, da la starea sănătății dăunează, știu tare bine, dar așa. Mai liniștește puțin. Mai fumezi o țigară și uiți de toate”.

„De cât timp deja fumați?

-De 14 ani.

– La câți ani ați început să fumați?

-Aveam 17 ani.

-De ce ați decis să fumați?

-Așa a fost să fie.

-Nu”.

Fumatul reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în Republica Moldova, pentru că fiecare al doilea fumător moare de o boală provocată de acest viciu, fiind apt de muncă. Fumătorii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât nefumătorii. Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc ce condiționează peste 30 la sută din decesele prin cancer, 25% din decesele prin afecțiunea vaselor sangvine, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice și 25 la sută din decesele prin boli cerebrovasculare.

30% – cancer

85% – boli pulmonare cronice

25% – afecțiunea vaselor sangvine

85% – boli pulmonare cronice

25% – boli cerebrovasculare

SURSĂ: https://msmps.gov.md/

Numărul persoanelor care doresc să renunțe la fumat este în creștere de la un an la altul spun datele oficiale. Vârsta medie a fumătorilor care apelează pentru a renunța la fumat este de 25-45 ani.

În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea este marcată „Ziua Mondială fără Tutun”. Potrivit unui studiu european, la fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un tablou furat dintr-o galerie din Oxford a fost găsit în România. E estimat la 2 milioane de euro

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, a fost descoperit în...

/VIDEO/ Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Buzu: am putea reveni la modelul clasic de compensații

Fără compensații în facturi pentru toți anul viitor. Potrivit Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, anul viitor am...
  sursa: cursbnm.md