/VIDEO/ Producătorii agricoli mici din Rîșcani, apreciați de aleșii locali

Fermierii din raionul Rîșcani sunt una dintre principalele verigi ale economiei locale. În acest an, pentru a stimula agricultorii și crescătorii de animale, consilierii raionali au decis să schimbe unele reguli ale concursului tradițional organizat pentru producătorii locali.

Regulamentul a fost modificat în favoare producătorilor agricoli mici.

VALERIU BOGDAN, șef secție Agricultură și Alimentație: „Începem de la producerea orzului și a grâului. Pentru a promova tinerii fermieri, gospodăriile mici și mijlocii să oferim trei locuri premiante și pentru această grupă. Situația similară este și la producerea florii – soarelui, de asemenea s-a adăugat câte un loc premiant. Dat fiind faptul că în raion avem livezi intensive, avem multe de cireși, vișini, coacăză, pomușoare, am decis să oferim tot trei locuri premiante.”

Pentru a stimula creșterea de bovine, la concurs vor fi luați în seamă chiar și producătorii care doar anul acesta vor înregistra o fermă.

VALERIU BOGDAN, șef secție Agricultură și Alimentație: „Am hotărât, pentru a promova producătorii sectorului zootehnic să oferim adăugător pentru acei producători agricoli care măresc cu 25% față de anul trecut efectivul, să le oferim câte un loc premiant. Și acelor producători care vor înregistra o fermă nouă, cu înregistrarea la statistică, să le oferit locuri premiante.”

Sectorul zootehnic este foarte important pentru raionul Rîșcani atât pentru că aduce bani în buget, dar și pentru că asigură multe locuri de muncă în special în zonele rurale.

VASILE SECRIERU, președintele raionului Rîșcani: „Consider că este un concurs de importanță majoră, dat fiind faptul că majoritatea agenților economici din raionul Rîșcani fac agricultură și o fac destul de bine și eficient. În același timp sunt mari contribuabili la bugetul raional, dar și cel de stat și pentru acest lucru le suntem foarte recunoscători.”

Concursul are loc anual, la mijlocul toamnei. Pentru fermieri sunt pregătire diplome și se organizează o masă de sărbătoare.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *