/VIDEO/ Profesiile viitorului, studiate în unele școli. „Digitalizarea e obligatorie în lumea în care trăim”

Aproape 600 de elevi din orașul Florești beneficiază de condiții mai bune pentru a studia profesiile viitorului. La Liceul „Miron Costin” din oraș a fost deschis un „Laborator Digital”, unde tinerii pot să-și îmbunătățească și să-și testeze abilitățile digitale. Laboratorul este dotat cu echipamente de ultima generație.

Tinerii sunt entuziasmați de existența unui astfel de laborator, iar unii au și creat deja proiecte.

„ Pentru mine este o oportunitate de a mă dezvolta în domeniul antreprenoriatului, este o experiență nouă, unde pot acumula multe cunoștințe noi. Împreună cu echipa mea am reușit să facem niște agende personalizate pentru profesori.”

„Oportunitate de a manifesta, consider că este viitorul și trebuie de investit în aceasta. Proiectarea și dezvoltarea site-urilor, să cunosc mai bine cum se creează site-urile.”

Laboratorul creat oferă acces la tehnologiile informaționale pentru toți elevii pasionați de IT.

IURIE ȚURCANU, Viceprim-Ministru pentru Digitalizare: „Este o acțiune, o activitate de fapt din agenda de digitalizare a țării noastre. Ne dorim o țară modernă, ne dorim o țară competitivă, lucrul acesta poate fi făcut doar cu oameni bine pregătiți, și ceea ce se întâmplă astăzi vine să întărească această forță, vine să ridice nivelul de alfabetizare digitală, de dezvoltare digitală a societății noastre.”

Administrația școlii e convinsă că existența unui asemenea laborator în instituție va spori simțitor competențele elevilor.

MOSCALU TATIANA, directorul liceului Miron Costin, orașul Florești: „Proiectul este bine venit, la un moment foarte oportun, mai ales când am trecut acea provocare de școală online și toate școlile cred că au nevoie de asemenea laboratoare.”

La evenimentul de inaugurare a laboratorului au fost prezenți donatorii, dar și autorii proiectului care au subliniat necesitatea unor astfel de spații pentru elevi.

SCOTT HOCKLANDER, șeful misiunii USAID Moldova: „Desigur digitalizarea este foarte importantă pentru Republica Moldova și USAID este mândră să susțină generația tânără pentru a obține toate instrumentele și ceea ce au nevoie pentru a dezvolta aceste abilități. Este clar că în Republica Moldova și în întreaga lume tehnologia este extrem de importantă și de a avea aceste posibilități este ceva esențial, pentru studenții din Republica Moldova, din toată țara este foarte important să dezvolte acest set de posibilități.”

Tatiana Alexeev, Manageră de Proiect, „Tekwill în Fiecare Școală: „Această instituție face parte din cele 19 școli beneficiare ale inițiativei Laboratoare Digitale. Astfel, școlile și elevii pot să beneficieze de mobilier modern și de echipamente. Aici elevii pot să studieze cursurile Tekwil în fiecare școală, discipline opționale, din domeniul IT.”

ANA CHIRIȚA, Director de proiecte strategice ATIC: „Aceste proiecte vin să aducă componenta de inovație și de aptitudini digitale racordate cu necesitățile pieței muncii. Atât timp cât ele sunt aliniate cu ceea ce cere sectorul privat, asta înseamnă că creștem specialiști viitori, care vin să suplinească acele joburi extrem de necesare.”

Laboratorul a fost deschis în cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală”, dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul partenerilor de dezvoltare: USAID Moldova, Suedia, EU4 Moldova și PNUD Moldova.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *