/VIDEO/ Pun lacătul la ușă și pleacă în căutarea unui trai mai bun. Satele Moldovei rămân pustii

Case pustii și ogrăzi în paragină. Așa arată tot mai multe sate din țara noastră. Lipsa locurilor de muncă și a condițiilor îi determină pe tot mai mulți moldoveni să emigreze în altă țară. Anul trecut, numărul populației din unele raioane s-a redus cu aproape 20 la sută. Cel mai des, tinerii sunt cei care aleg să plece din Republica Moldova.

În satul Grinăuți din raionul Rîșcani sunt înregistrate 454 de gospodării. Din acestea, 108 sunt nelocuite, proprietarii fie au decedat, fie au plecat peste hotare.   

„Foarte puțini, toți sunt plecați, toți sunt duși. Dar noi am rămas a nimănui bătrânii, noi rămânem. Case pustii sunt multe, sunt, e greu în viață.”

„Foarte multe sunt, foarte multe case sunt părăsite, lumea lasă și se duce unde știe că o să fie mai bine pentru dânșii. La 10% din populație e plecată, casa e lăsată și e plecată.”

„De lucru nu-i, leafa e mititică, lumea toată pleacă după graniță, care e în Rusia, care e în Europa. Acum e încă mai greu de trăit, pensia e mică, eu am de pildă 2500 de lei pensia și am 47 de ani lucrători, da cu ce să trăiești?”

Cei mai mulți aleg să îşi încuie gospodăriile și să plece în căutarea unui trai mai bun.

„Aliona Frecăuțan, primărița satului Grinăuți, r. Rășcani: „Numărul populației pe an ce trece merge în descreștere, deoarece persoanele cu vârste înaintate decedează, tinerii pleacă, este o problemă foarte dureroasă. La moment avem 108 case în care nu locuiește nimeni. Nu că sunt părăsite, dar proprietarii sunt plecați la muncă peste hotare, care sunt decedați. Stă lacătul la poartă.”

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, de la începutul anului 2014 populaţia cu reşedinţa obişnuită a Republicii Moldova se află în continuă descreştere, atingând 2,6 milioane de locuitori la începutul anului curent, din care circa 40% este populaţia urbană şi circa 60% – cea rurală.

Pe parcursul acestor 8 ani, depopularea ţării a constituit 266 de mii persoane din populaţia ţării. Cel mai afectat a fost mediul rural, unde populaţia a scăzut cu 13%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.