fbpx
7 C
Бэлць
joi, aprilie 18, 2024

/VIDEO/ „Rar unde mai vezi o cireadă”. Gospodarii din nordul țării renunță să mai țină vaci

Citește și:

Tot mai puţini gospodari din ţară cresc vaci. Oamenii preferă să cumpere produsele lactate și renunță să mai țină bovine, din cauza costurilor mari pentru întreținere. În satul Grinăuți din raionul Rîșcani mai sunt doar 20 de vaci, când acum câțiva ani erau peste 300.

Ion Frecăuțan ține bovine de 20 de ani. Acum are doar cinci, pentru că întreținerea acestora este costisitoare.

„Porția la o vacă cât folosesc e 5-7, merge șapte mii jumătate, opt mii numai pentru pâine, în afară de lucernă. Am făcut baloți de lucernă, pe un hectar de pământ, pe balotul meu, mi-a ieșit 30 de lei. Îmi trebuie cel puțin 150 de baloți la o vacă pe an, asta așa ușurel îți spun.”

Localnicii spun că scumpirile din ultimii ani, i-au făcut să renunțe la animale.

„Am ținut două vaci și băieții mei au ținut. Erau 300 de vaci în sat aici, dar acum au rămas vreo 20 de tot. S-au dus toți, le-au vândut la carne, e greu de ținut. Laptele e trei lei, cum să ții vaca aceea?”

„Tare puține vaci sunt. Suntem bătrâni, am avut, da suntem bătrâni, acum nu putem să ținem vaci.”

„Ca să ții vacă, dumneavoastră vedeți câte eforturi trebuie, înainte în oricare sat era, cireada mergea la rând, dar acum nu e așa. Nu toți țin, iată vin și iau de acesta contrafăcut, că nu mai este laptele acesta știți acela.”

Pe an ce trece, oamenii țin mai puține bovine.

Aliona Frecăuțan, primar s. Grinăuți, r. Rîșcani: „Erau pe mahalale, și era, depășea numărul la proprietari cu numărul de la gospodării, care erau vaci mulgătoare. Erau peste 300 de bovine înainte. În satul Grinăuți pe timpuri erau trei cirezi de bovine, la moment noi avem 20 de vaci înregistrate. Bătrânii nu pot, animalele sunt foarte-foarte puține.

În anii 2009-2019, producția laptelui a scăzut cu 38 la sută. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urmărește stimularea investițiilor pentru apariția fermelor de vaci în afara localităților.

Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Noi dăm 50 la sută din costul unui animal, dacă tu l-ai cumpărat și l-ai adus, plătim pe cap de animal în fiecare an, plătim 10 mii de lei pe un animal de calitate cu productivitate înaltă, zece mii de lei pe an pentru cap de animal. În plus dacă ferma ta e de producere de lapte toate subvențiile care tu le primești se mai adaugă încă 20 la sută. Adică 50 plus 20 la sută din acești 50. Practic sunt o mulțime de facilități și noi vorbim despre bani pe care îi încasează agentul economic în contul lui, pentru ca să facă acest gen de activitate.”

În prezent, un litru de lapte poate fi cumpărat cu 15 lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Zilele educației și carierei la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Timp de 2 săptămâni, în perioada 16-30 aprilie, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți vor avea loc...

/VIDEO/ Copilașii vor fi în siguranță, iar părinții se pot angaja la serviciu. O grupă – creșă a fost deschisă la Rîșcani

25 de copii deja frecventează Grădinița – creșă din Rîșcani VALENTINA MOSCALU, managera Grădiniței Creșe Nr.10, Rîșcani: „La inițiativa primăriei...
  sursa: cursbnm.md