/VIDEO/ Recoltă de floarea soarelui la jumătate față de anul trecut. Agenții economici speră să își acopere cel puțin cheltuielile

Producătorii de floarea soarelui acuză pierderi enorme cauzate în mare parte de seceta din acest an. În localitățile în care nu a plouat, roada este cu aproape 50 de procente mai mică față de anul trecut. Agenții economici speră să își poată recupera cel puțin cheltuielile.   

Gheorghe Surugiu, lucrător pe combaină: „Dimineața ne sculăm, la ora 7.00 suntem în brigadă, ungem, suflăm, pregătim tehnica pentru câmp. Cam puțin, slab, pentru că nu au fost ploi, nu a fost umiditate la pământ și slăbuț față de anii precedenți.”

Mihail Goncerenco din satul Mărăndeni, raionul Fălești, prelucrează 570 de hectare de plantații de floarea soarelui. Agricultorul și-a pierdut speranța să înregistreze profituri în acest an.

„A fost un an foarte nefavorabil pentru culturile agricole. Dacă anul trecut am avut trei tone 700, trei tone 800 în medie, de pe 470 – 500 de hectare, anul acesta o să avem poate o tonă 200, o tonă 300, mijlociu. Asta e roada murdară, o mai curățim și rămâne undeva o tonă 200, dacă o să avem curată, care o să putem să o realizăm și să luăm ceva finanțe.”

Pe lângă secetă, și prețurile de achiziție mai mici, oferite de procesatori îi fac pe agricultori să lucreze în pierdere.

„Anul trecut, măcar dacă a fost și multă roadă a fost și prețul, a ajuns și la 17 și la 18 lei kg. Anul acesta la ziua de astăzi nouă ne propun 10 lei.”

Marți, 6 septembrie, printr-o decizie a Comisiei Situații Excepționale, combinatul de prelucrare a semințelor din Bălți a recăpătat dreptul de a deduce TVA-ul din vânzări, pe care și-l pierduse pe 18 mai. Agenții economici spun că imediat după ce a fost anunțată decizia, procesatorul le-a făcut oferte mai generoase la prețurile de achiziție.

„Deodată s-a simțit, până ieri prețul la floarea soarelui era 10 lei pe piață, care ne propuneau, ne sunau și ne propuneau, dar chiar și Floarea Soarelui, combinatul de prelucrare ne propuneau 10, astăzi, ne-au sunat specialiștii de acolo și ne-au propus 10.85, de acu cu 85 de bănuți, dar 85 de bănuți e clar.”

În prezent, prețul unui litru de ulei rafinat pe piața internă variază între 34 și 40 de lei.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.