fbpx
19.4 C
Бэлць
joi, aprilie 25, 2024

/VIDEO/ Recolta din acest an putea fi mai mare chiar și în condiții de secetă. Ce greșeli au comis fermierii

Citește și:

Recolta de floarea soarelui și de porumb ar fi putut fi mult mai mare, chiar și în condiții de secetă. O spun specialiștii de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din Bălți. Potrivit acestora, în agricultura din Republica Moldova, de cele mai multe ori solul este prelucrat în exces, lucru care duce la compactarea solului. Acest fapt face ca apa din precipitații sau de pe urma irigării câmpurilor să făcă eroziuni.  

Specialistul mai spune că în general trebui să renunțăm la prelucrarea excesibă a solului.  

„Aici cum ar trebui să refuzăm de arătură, să lăsăm resturile vegetale la suprafața solului. Natura nu lasă solul gol niciodată, noi îl dezbrăcăm permanent, îl arăm și ne pare că e frumos.”

Potrivit specialiștilor, la noi în țară irigarea se face chiar și atunci când solul are rezerve de apă.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Bălți: „Dacă e secetă noi folosim irigarea, dar deseori noi avem excese de apă și atunci avem eroziunea. Noi cu irigarea putem să distrugem fertilitatea solului mai mult, obținem o roadă mai mult din cauza că se mineralizează intens materia organică din sol. Dacă avem irigare, trebuie să avem neapărat lucernă care îmbogățește solul cu materie organică și să introducem îngrășăminte organică.”

Specialiștii din agricultură vin și cu soluții pentru a menține solul calitativ.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Bălți: „Necesitatea schimbării structurii suprafeței de însămânțare, necesitatea reîntoarcerii lucernei în asolament este absolut importantă. Totodată reîntoarcerea vităritului, reîntoarcerea vitelor mari cornute, care ne permite să asigurăm un circuit de energie și nutrienți în cadrul în cadrul gospodăriei, fiindcă vitele mari cornute folosesc culturile furajere – lucerna, ca masă verde, ca hrană și produc gunoi de grajd care se întoarce înapoi în câmp.”

Excesul de preparate fitosanitare, utilizate pe câmp de agricultori, nu întotdeauna este o soluție. Cea mai bună practică, este asolamentul, lucru care nu e prea folosit la noi în țară. 

Dorin Ciobanu, cercetător științific la Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Bălți: „Cea mi mare problemă care este întâlnită la noi în agricultură este lipsa asolamentelor în general. Aici floarea soarelui e cultivată în asolament după grâul de toamnă. Situația este destul de bună, în cazul dat este fond nefertilizat, dar reieșind din aceea că premergătorul este cu un termen de recoltare de vreme, apa în sol a reușit să se acumuleze în perioada după recoltarea culturii până la semănatul florii soarelui.”

Tot specialiștii recomandă conservarea solului.

Dorin Ciobanu, cercetător științific la Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Bălți: În primul rând trebuie să ne bazăm pe practicile agricole de conservare. Conservarea solului și folosirea rațională a apei, adică acumularea apei din sol mai eficientă. Cu alte cuvinte noi trebuie să minimizăm lucrarea solului.”

Prognozele Serviciului Hidrometeorologic arată că în rezultatul analizei condițiilor agrometeorologice aride roada medie de floarea soarelui pe țară în acest an, va fi de 1-1,3 tone pe hectar, iar cea de porumb va constitui 1,2-1,7 tone pe hectar cu peste 50 la sută mai muțin decât în ceilalți ani.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Moldova IGF se începe pe 29 aprilie: Alăturați-vă dialogului privind construirea unui viitor digital liber și sigur pentru toți

MIGF 2024: Cum construim un viitor digital echitabil, liber și sigur? 5G în Moldova, libertatea Internetului și un nou sistem...

/ANIMAȚIE/ Eco-responsabilitate și Sustenabilitate în Eficiența Energetică

Într-o lume în care resursele noastre naturale sunt limitate, devine tot mai important să fim conștienți de modul în...
  sursa: cursbnm.md