fbpx
5.8 C
Бэлць
vineri, aprilie 19, 2024

/VIDEO/ Relaxarea restricțiilor a provocat indiferența față de vaccinurile anti-COVID-19. Oamenii nu se mai imunizează

Citește și:

După aproape două săptămâni de când autoritățile centrale au renunțat la o parte din restricțiile anti-COVID-19, numărul persoanelor vaccinate în Bălți a scăzut sub limita așteptărilor, cu aproape 65%, față de acum zece zile.

Dacă în perioada 14-20 martie, în centrele de sănătate din Bălți s-au vaccinat 560 de persoane, atunci în săptămâna următoare s-au imunizat doar 199 de oameni.

Unii oameni continuă să nu creadă nici în existența virusului, nici în necesitatea administrării serurilor împotriva Sars-Cov-2. Cetățenii consideră că pericolul a trecut și pot reveni liniștiți la o viață normală, asta chiar dacă în China și în mai multe țări din Uniunea Europeană se atestă o explozie de cazuri noi de COVID-19.

„Mai e nevoie să ne vaccinăm?

– Mi se pare că nu, după părerea mea. Eu sunt vaccinată, dar după ce au fost scoase toate restricțiile îmi pare că nu mai trebuie.”

„Nu am fost bolnavă, eu cred că nu mai este folos să purtăm măștile. Probabil nici vaccinul nu mai are rost, probabil, nu știu.”

„ Nu vreau să mă vaccinez. Se îmbolnăvesc și cei vaccinați, dar și cei nevaccinați.”

„Am înțeles că dacă imunitatea este bună și sângele sănătos, nu este obligatoriu să te vaccinezi.”

„Nu cred că este necesară, sunt vaccinați și bolnavi de COVID-19.

– Dumneavoastră v-ați vaccinat?

– Nu.”

Sunt și oameni care spun că virusul nu a dispărut și că societatea ar trebui să respecte în continuare măsurile de protecție.

„Sunt vaccinat, iar în luna mai o să-mi administrez și doza booster. În orice caz, eu nu am fost bolnav, a trecut pe lângă mine. Mai bine să faci și să-ți pară rău, decât să nu faci și să-ți pară rău.”

„Eu sunt vaccinată, dar nu știu trebuie sau nu mai trebuie.”

Eu mi-am administrat două doze. Au murit din cauza viruslui și prieteni, și cunoscuți… Prietenul meu s-a îmbolnăvit, trei luni a stat prin spitale și m-am gândit că ar fi mai bine să mă asigur.”

Șefa secției epidemiologia bolilor transmisibile din cadrul Centrului de Sănătate Publică Bălți, Elena Tureac, ne-a declarat că numărul scăzut de cazuri de COVID-19, raportat zilnic, a provocat indiferența oamenilor față de vaccin.

ELENA TUREAC, șefa secției epidemiologia bolilor transmisibile: „Actualmente, din păcate, a scăzut rata de vaccinare și în țară, dar și la Bălți. Motivul de bază este faptul că se micșorează numărul infectaților, iar populația s-a relaxat. De asemenea, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis anularea restricțiilor epidemiologice. Situația din lume ne pune pe gânduri, urmărim o explozie de cazuri noi în China, Germania.”

Potrivit Elenei Tureac, un risc sporit pentru sănătatea națională o reprezintă numărul mare de refugiați care intră în Republica Moldova fără prezentarea vreunui certificat COVID-19.

ELENA TUREAC, șefa secției epidemiologia bolilor transmisibile: „Numărul refugiaților care traversează frontiera Republicii Moldova este foarte mare. Cineva rămâne aici, cineva pleacă mai departe. Noi nu cunoaștem statutul lor ce ține de vaccinare. De aceea, nu ar trebui să ne relaxăm, dar să continuăm să ne vaccinăm, este vorba despre sănătatea fiecăruia.”

Potrivit datelor oficiale, doar 32% din populația municipiului Bălți este vaccinata cu prima doză și doar 31% cu ambele doze. Doza booster și-au administrat-o doar 7% din populație, adică 7.177 persoane.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Un conațional bănuit în organizarea migrației ilegale, reținut în flagrant

Polițiștii de frontieră din cadrul SPF Otaci împreună cu ofițerii de investigații a DR Nord au destructurat un grup...

/VIDEO/ La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri

La Viișoara, Edineț, a fost inaugurat un Centru de Consultanță în Afaceri pentru cei care vor să-și inițieze o...
  sursa: cursbnm.md