/VIDEO/ Replici acide în ședința Consiliului Municipal Bălți. Mărul discordiei e un credit de 60 de milioane de lei

Replici acide la ședința Consiliului Municipal Bălți. Unii aleși locali sunt indignați de faptul că primăria va accesa un nou credit pentru reparația drumurilor, în situația în care piața financiar-bancară este instabilă în aceată perioadă. Potrivit lor rata flotantă a dobânzii va genera pierderi mari bugetului municipal. În replică primarul, Nicolai Grigorișin a declarat că cei care nu au susținut proeictul de decizie sunt „dușmani ai orașului”.

Chiar dacă decizia a fost votată, cei care nu au susținut-o spun că orașul va avea de pierdut de pe urma ei.

Serghei Gramma, consilier municipal: „A apărut întrebarea dacă este posibilitatea de a achita acest credit pentru că la ziua de astăzi rata procentuală se schimbă aproape în fiecare săptămână. Avem stabilit pentru acest credit o rată de 9%, dar ea este instabilă, nu este una fixă, ea va depinde de cererea băncii. În contract e menționat că în decurs de 10 zile banca poate anunța primăria că se schimbă rata procentuală și primăria va fi nevoită să achite după noul procentaj stabilit.”

Segiu Burlacu, consilier municipal: „Când luăm astfel de decizii de a băga orașul în împrumuturi. Cum oare putem să facem un calcul referitor la capacitatea de rambursare dacă nu cunoaștem care va fi rata dobânzii pentru ziua de mâine. Când ministerul finanțelor a avizat acest împrumut, admit eu că nu a cunoscut care va fi rata dobânzii propusă prin notificare din partea băncii comerciale.”

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, susține că fără acest împrumut, orașul nu se va dezvolta.

„Ca să înțelegeți Chișinăul a luat credit jumătate de miliard de lei pentru reparația drumurilor și cred că e normal pentru că din fondul rutier ce ni se transmite noi niciodată nu vom face niciodată trotuarele, nici drumurile, nici podurile în orașul nostru. De aceea și a fost luată decizia încă în 2026 să luăm un credit, să facem drumurile și trotuarele. Cei care au fost împotrivă sunt oamenii care nu doresc ca Bălțiul să se dezvolte.”

Împrumutul de 60 de milioane de lei urmează a fi luat pe o perioadă de 5 ani cu o rată a dobânzii de 9%.

Fii mai aproape de echipa TVN.md. Vino pe canalul nostru de Telegram și Instagram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *